ΚΣΙΑ: Ανησυχία για αυξήσεις σε τέλη και φόρους ακινήτων

Παρέμβαση στο θέμα που αφορά τα αποχετευτικά τέλη και τα δημοτικά τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας έκανε σήμερα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), εκφράζοντας ανησυχία για τις αυξήσεις που παρουσιάζουν και ζητώντας την υιοθέτηση ενός απλούστερου και δικαιότερου συστήματος που θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις.

Σε διάσκεψη Τύπου τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ Γιώργος Μουσκίδης εξέφρασε ανησυχία «όσον αφορά διάφορους φόρους και τέλη που βλέπουμε να αυξάνονται τελευταίως», σημειώνοντας πως με εξαίρεση την κατάργηση του φόρου ακίνητης

ιδιοκτησίας που έγινε το 2017, υπάρχουν δέκα διαφορετικά τέλη και φόροι που πληρώνει ένας ιδιοκτήτης ακινήτων.

Σε αυτά πρόσθεσε το κόστος που έχει για τις Αρχές η είσπραξη αυτών των φορολογιών, την ταλαιπωρία του κοινού, τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής, καθώς και την έλλειψη διαφάνειας και την κακοδιαχείριση σε πολλούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με τον Επίτιμο Πρόεδρο Συνδέσμου Γιώργο Στροβολίδη, για το 2017 τα συγκεκριμένα τέλη σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με πέρσι.

Ο κ. Στροβολίδης εξήγησε ότι λόγω της επανεκτίμησης των αξιών των ακινήτων σε τιμές 2013, θεωρήθηκε ότι έπρεπε να υιοθετηθούν για σκοπούς επιβολής των συγκεκριμένων τελών -αποχετευτικών και δημοτικών τελών ακίνητης ιδιοκτησίας- οι νέες εκτιμήσεις.

«Με τη νέα φορολογική βάση και χρησιμοποιώντας κάποιους συντελεστές κατά το δοκούν, στόχευαν να φτάσουν στο ποσό που ήθελαν να εισπράξουν με κάποια αύξηση σε σχέση με πέρσι, για τα αποχετευτικά τέλη από €15 σε €20 εκ. και για τα δημοτικά τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας δεν μας έχουν πει τα ποσά» είπε. Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, ήταν να υπάρξουν δραματικές αυξήσεις στα αποχετευτικά τέλη, τρεις, τέσσερις, έως και δέκα φορές σε σχέση με το 2016.

«Ενώ υπήρχε η αντίληψη ότι με την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας το φορολογικό βάρος θα μειωνόταν, ανακαλύπτουμε τώρα ότι στην πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις το φορολογικό βάρος είναι μεγαλύτερο» σημείωσε.

Στα δημοτικά τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας οι αυξήσεις, είπε, είναι πιο ήπιες.

«Όταν συνυπολογιστούν όλες οι φορολογίες και τα τέλη για ακίνητη ιδιοκτησία είμαστε στους ψηλότερα φορολογούμενους στην Ευρώπη» ανέφερε ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου.

Ο κ. Στροβολίδης τόνισε την ανάγκη απλούστευσης του συστήματος, ενώ ανέφερε πως υπάρχει πλήρης σύγχυση ανάμεσα στο τι είναι φορολογίες και τι τέλη. Στην Κύπρο, είπε, τα πλείστα, εάν όχι όλα, τα τέλη είναι συγκεκαλυμμένες φορολογίες.

Ανέφερε ακόμα ότι για τα τέλη πρέπει να υπάρχουν ειδικά ταμεία, είπε ωστόσο ότι από τη στιγμή που οι δήμοι χρεώνουν διάφορα ποσά σε τέλη, τα οποία καταλήγουν στο ίδιο ταμείο, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν διαφορετικά τέλη.

«Εάν στο τέλος της ημέρας θα υπάρχει μια φορολογία που θα αντικαθιστά τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ας το ονομάσουν φορολογία, να πληρώνεται με βάση τις αξίες οποιασδήποτε χρονιάς, αλλά να είναι μία φορολογία, όχι πολλαπλά (τέλη)» εξήγησε.

Η άλλη επιλογή, είπε, είναι να υπάρχει το προφίλ του κάθε δημότη και με βάση κάποιες κλίμακες να πληρώνει ένα σταθερό ποσό.

Ο κ. Στροβολίδης τόνισε ότι είναι απαραίτητη η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση, κυρίως γιατί πρόκειται για «μονοπώλια» και οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επωμιστούν το κόστος της κατασκευής.

Είπε ακόμα ότι οι οργανισμοί και οι αρχές που επιβάλλουν αυτά τα τέλη πρέπει να αξιολογούνται όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους από τρίτους.

«Το θέμα χρήζει μελέτης και διαβούλευσης» ανέφερε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα σύστημα απλό και δίκαιο, που θα αποφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη και σημαντικές μειώσεις, ενώ πιθανά οφέλη μπορεί να προκύψουν και μέσα από συγχωνεύσεις δήμων, υπηρεσιών και την ορθότερη διαχείριση.

Εισηγήθηκε δε για το 2017 να διατηρηθεί το περσινό σύστημα και στο μεταξύ να ξεκινήσει η διαβούλευση για να βρεθεί ένα πιο απλό και δίκαιο σύστημα.

Όπως ανέφερε, ο Σύνδεσμος προτίθεται να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με αρμόδιους φορείς, ενώ το θέμα θα τεθεί και σε συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα