Κρίσιμα είναι τα νέα δεδομένα εν όψει της Διεθνούς Διάσκεψης

Τρία νέα δεδομένα προκύπτουν εν όψει της κρίσιμης εβδομάδας μέχρι τις 28 Ιουνίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη διάσκεψη για την Κύπρο στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, φαίνεται ότι η Λευκωσία θα παραλάβει το έγγραφο Έιντε την Τετάρτη, έτσι ώστε να έχει κάποιες

ημέρες μπροστά της για να το μελετήσει και να το αξιολογήσει.

Επιπλέον, όσον αφορά στο έγγραφο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν θα έχει στήλες που θα επιτρέπουν σε κάθε πλευρά να καταγράφει τις θέσεις της.

Εκείνο που προσδοκά η Λευκωσία, είναι να γίνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά και μάλιστα αρκετά μεγαλύτερο από αυτά που είχαν γίνει στο Μοντ Πελεράν και στη Γενεύη, ώστε όταν αρχίσουν οι συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Πηγές αναφέρουν στο ΣΙΓΜΑ ότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη έχει το συγκεκριμένο έγγραφο, θα πάει τη διαδικασία βήματα προς τα πίσω, δυσκολεύοντας έτσι τη διαπραγμάτευση, η οποία θα πρέπει να γίνει στη Γενεύη.

Εν τω μεταξύ, στη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Νορβηγός διπλωμάτης δεν φέρεται να είπε κάτι καινούργιο, με τα δεδομένα να παραμένουν ως έχουν, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη συλλογή στοιχείων, ώστε να κλείσει η διαδικασία με το εν λόγω έγγραφο, τόσο από πλευράς Τουρκοκυπρίων όσο και από πλευράς Τουρκίας.

Η Λευκωσία, επισημαίνουν, παραμένει σταθερή στο κομμάτι της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τόσο στην πρόταση την οποία παρουσίασε ο κ. Έιντε όσο και στην κατάργηση των εγγυήσεων και του δικαιώματος της μονομερούς επέμβασης.

Από την άλλη πλευρά, η Λευκωσία έχει στρέψει το βλέμμα στη συνάντηση Τσίπρα-Γιλντιρίμ στην Αθήνα τη Δευτέρα, καθώς από εκεί θα φανεί αν η Τουρκία έχει την πρόθεση να κάνει ένα βήμα μπροστά και να μην μείνει στα ευχολόγια.

Όσον αφορά στην τοποθεσία που θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη στη Γενεύη, αυτή αποτελεί έκπληξη για τη Λευκωσία, καθώς είναι πιο «δύσκολη» ως τοποθεσία σε σχέση με το Μοντ Πελεράν, αλλά και τη Γενεύη.

Τέλος, την Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να γίνει ο συντονισμός εν όψει της Διεθνούς Διάσκεψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα