Κρίση στις κυπρορωσικές και ελληνορωσικές σχέσεις λόγω Ουκρανικού

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί προκλήσεις για Λευκωσία και Αθήνα, τόσο σε οικονομικό, όσο και γεωπολιτικό επίπεδο.

Οι οικονομικές επιπτώσεις άρχισαν ήδη να διαφαίνονται, καθώς η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής δημιουργεί πολλών επιπέδων αλληλεξαρτήσεις και εξουσιαστικά δίκτυα. Αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο. Άλλοτε επιτείνοντας και άλλοτε μειώνοντας τις αντιθέσεις, με τη δυναμική που αποκτάται να επαναορίζει την κατανομή ισχύος και,  ως εκ τούτου, την ιεραρχική τοποθέτηση των εθνών - κρατών και των υπερεθνικών

οργανισμών, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Το γεωπολιτικό αποτύπωμα των κρατών δεν είναι ανεξάρτητο από την οικονομία, ωστόσο, τα κράτη, ως ενεργοί δρώντες, οφείλουν να κινούνται με τρόπο που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα και την κυριαρχία τους. Γιατί, παρά το ότι πολλοί προέβλεψαν το τέλος των εθνών - κρατών, αυτό δεν συνέβη, τουναντίον. Μάλιστα, η υπερεθνική πλάνη του 21ου αι. λειτούργησε προς όφελος των ηγεμονικών τάσεων συγκεκριμένων κρατών, ακόμη και εντός οργανισμών όπως η Ε.Ε. και τα Η.Ε.

Τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα έκαναν τις επιλογές τους, στη βάση των διαχρονικών τους πολιτικών, αλλά και ταυτιζόμενες με το διεθνές δίκαιο, συναινώντας στην πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Θα επηρεάσει αυτό, όμως, τις σχέσεις με τη Ρωσία; Κινδυνεύει η Κύπρος να χάσει έναν διαχρονικό σύμμαχο εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε; 

Ο Δρ Γιώργος Κέντας και ο Μάνος Καραγιάννης αναλύουν στη «Σ» τις προκλήσεις που δημιουργούνται για Λευκωσία και Αθήνα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόσο σε οικονομικό, όσο και γεωπολιτικό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρίση, Ουκρανικού,krisi, oukranikou