Παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος για ανατροπή Πούτιν και φλερτ Μόσχας - Κίνας

Σ’ ένα αδυσώπητο οικονομικό μπρα-ντε-φερ μέχρι τελικής πτώσης αποδύονται Δύση και Ρωσία, μετά τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Κίνα να αναδεικνύεται στον τρίτο και ενδεχομένως καθοριστικό παίκτη στην παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική σκακιέρα.

Οι επιπτώσεις από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο στην παγκόσμια οικονομία άρχισαν ήδη να δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο, μέσα από τις αυξήσεις των τιμών στα αγαθά, ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης, με τον πληθωρισμό να αποτελεί την πρώτη, σημαντική αποτύπωση της

κρίσης. Δύση και Ρωσία οικοδομούν, πλέον, μια εξόχως συγκρουσιακή σχέση, μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου, στην ψυχροπολεμική αντίληψη του μηδενικού αποτελέσματος, που θα πει «zero sum game», δηλαδή, το κόστος του ενός είναι όφελος για τον άλλον, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει μόνον ένας νικητής - αγνοώντας, βεβαίως, τον κίνδυνο, στο τέλος, όλοι να βγουν χαμένοι, σε μια σχέση «loss - loss game».    

Στόχος των Δυτικών, μέσα από μια σειρά οικονομικών κυρώσεων, να μετατρέψουν τη Ρωσία σε κράτος-παρία και να επιφέρουν, όπως θέλουν να εκτιμούν οι ΗΠΑ, την ανατροπή του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, εκ των έσω. Από την πλευρά της η Μόσχα έχει ήδη κτυπήσει τις πόρτες της Ινδίας και της Κίνας, ενώ είναι ήδη εμφανής η πρόθεσή της να δημιουργήσει μια Ευρωασιατική Οικονομική Ένωση με κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή του Καυκάσου και ευρύτερα, μετατοπίζοντας, έτσι, το κέντρο βάρος της παγκόσμιας γεωπολιτικής από τη Δύση στην Ευρασία. Όσο για την Κίνα, μπορεί μεν να φλερτάρει με τη Ρωσία, όμως θέλει να έχουν όλοι οι ανταγωνιστές της το μεγαλύτερο δυνατό κόστος από την υφιστάμενη κατάσταση, για να έχει η ίδια πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πολυπολικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα