Κρατώντας Θερμοπύλες... σε μνήμες εισβολής

Απόγευμα Δευτέρας του Κατακλυσμού. Το χωριό Κούρδαλη το απόγευμα της Δευτέρας είναι σχεδόν έρημο. Το καφενείο του κ.Σωτήρη Παντελή στο κέντρο του χωριού φαίνεται κλειστό. Στο πλάι υπάρχει μια μισάνοιχτη πόρτα και ο κ.Σωτήρης, φίλος του ιδιοκτήτη μας υποδέχεται με το χαμόγελο στα χείλη.

Δεν περνούν 10 λεπτά και στο καφενείο μπαίνει ο ιδιοκτήτης. Μιλούσε συνεχώς στο κινητό και χαμογελαστός καθησύχαζε τους φίλους του που του τηλεφωνούσαν για να δουν σε ποια κατάσταση είναι το χωριό κι αν είναι καλά.

Η υποδοχή τους είναι κάτι παραπάνω από θερμή. Πρόθυμοι να προσφέρουν παγωμένα νερά και

ότι χρειαζόμαστε προκειμένου να «στρατοπεδεύσουμε» προσωρινά στον χώρο τους, για να συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας στην καμένη γη.

Σε ένα τραπεζάκι έξω από το καφενείο κάθονται 4 χωριανοί και παραγγέλνουν καφέ. «Έτσι πράμα δεν εξαναείδαμε» είναι η πρώτη κουβέντα που μας λένε μόλις ρωτάμε πως νιώθουν.

Οι κάτοικοι του χωριού δεν έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, παρά μόνο για ένα βράδυ. «Πήγαμε στην Λεμεσό. Δεν μείναμε.Το χωρκό έκρουζε και εμείς εννα λείπαμε;» μας λένε και τα μάτια τους βουρκώνουν.

Ο κ.Σωτήρης ιδιοκτήτης του καφενείου κρατώντας τον δίσκο με τα παγωμένα νερά που μας φέρνει, σταματά και λέει φωναχτά την σκέψη του: «Έτσι ήταν το χωρκό στις φασαρίες του ΄63, θυμάσαι ρε Σωτήρη;», λέει στον φίλο του που κάθεται μαζί μας. «Έτσι ήταν το χωριό τότε στις φασαρίες, έρημο και άδειο», συμπληρώνει ο κ.Σωτήρης.

Η εικόνα του χωριού είναι εικόνα εγκατάλειψης. Οι λιγοστοί κάτοικοι που έμειναν στο χωριό δεν εγκαταλείπουν. Άγρυπνοι φρουροί για τις περιουσίες τους. Αυτό που τους ανησυχεί είναι η επόμενη μέρα. Έχουν εμπιστοσύνη ότι η πυρκαγιά αργά ή γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο. Το κακό έγινε λένε, αυτό που απομένει τώρα είναι να δούμε πόσο μεγάλο είναι.

Αλλάζει η καθημερινότητα τους. Οι καλλιέργειές τους, καταστρέφονται. Το πράσινο που είχαν να καμαρώνουν από τα παράθυρά τους, έχει αντικατασταθεί από την εικόνα της απόλυτης καταστροφής. Στάχτη κι αποκαΐδια. Ανησυχούν για τις θερμοκρασίες που πλέον θα ανέβουν.

Οι κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός και σήμερα, για τρίτο 24ωρο. Δεν εγκαταλείπουν, δεν τα βάζουν κάτω, όσο και αν η φωτιά «τους περιπαίζει» όπως λένε.

Keywords
Τυχαία Θέματα