Κουντουρίδης: Προώθηση της συνδεσιμότητας Ευρώπης- Ασίας

Η προώθηση της συνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας αποτελεί σημαντική ευκαιρία τόσο για την οικονομική τους ανάπτυξη, όσο και για να έρθουν πιο κοντά οι χώρες, οι κοινωνίες και οι άνθρωποι που τις συναποτελούν, ανέφερε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ασίας/Ωκεανίας του Υπουργείου Εξωτερικών Μάριος Κουντουρίδης, σε παρέμβασή του στη 13η Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ευρώπης – Ασίας (ASEM), που πραγματοποιήθηκε στη Μιανμάρ στις 20 και 21 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε

το ΓΤΠ, ο κ. Κουντουρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης ή/και ενίσχυση μιας σειράς μέτρων που θα συμβάλουν στην βελτίωση της κινητικότητας των ανθρώπων, όπως η παροχή επιπρόσθετων ταξιδιωτικών διευκολύνσεων για σκοπούς τουρισμού, καθώς επίσης και επισκέψεις στο πλαίσιο εκπαιδευτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, ή επαγγελματικών ανταλλαγών.

`Οπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η κρίση στην Β. Κορέα και η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, όπως και το θέμα της συνδεσιμότητας των δύο ηπείρων.

Της συνάντησης προέδρευσε η Κρατική Σύμβουλος της φιλοξενούσας χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Κι, ενώ την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσώπησε η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ ASEM πραγματοποιήθηκε και ειδική σύνοδος για την κρίση στο κρατίδιο Ράκχαϊν. Η κ. Μογκερίνι και τα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν την ετοιμότητα τους για συνέχιση της πολύπλευρης συνεισφορά της ΕΕ προς την Μιανμάρ για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα