Μήνυμα ΠτΔ στον Τούρκο Πρωθυπουργό μετέφερε ο Τορναρίτης

Μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετέφερε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Νίκος Τορναρίτης τονίζοντας την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση και επισημαίνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις από την Κύπρο. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε στον Νίκο Τορναρίτη πως ό,τι γίνει θα γίνει μετά τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα,

ο Κύπριος βουλευτής κατά της εργασίες της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην Κωνσταντινούπολη είχε σύντομη συνομιλία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κατά την οποία του έδωσε τα χαιρετίσματα του Προέδρου Αναστασιάδη.

Πηγές του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι ο Νίκος Τορναρίτης ρώτησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό τί γίνεται με το Κυπριακό και εκείνος του απάντησε πως η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε. Ο Κύπριος βουλευτής από την πλευρά του ανέφερε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και πως για να λυθεί το Κυπριακό δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ούτε μόνιμη παρουσία στρατού.

"Εμείς είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε σε μια καλά προετοιμασμένη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό”, είπε ο κ. Τορναρίτης. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός από την πλευρά του ανέφερε πως “ό,τι γίνει θα γίνει μετά τον Ιανουάριο”.


Τορναρίτης και Τζιοβάνης στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση στην Κωνσταντινούπολη


Η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει σαν γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δήλωσε κατά την 10η Σύνοδο Ολομέλειας της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ) στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, βουλευτής Νίκος Τορναρίτης. Από την πλευρά του το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας, βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνης, σε παρέμβαση του υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών προστασίας της πλούσιας και πολυποίκιλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ασίας. Ο Τούρκος προεδρεύων της συνέλευσης Μπουρχάν Καγιάτουρκ στην ομιλία του αναφερόμενος στον Νίκο Τορναρίτη είπε ότι αυτός ο άνθρωπος μετά την ομιλία του μπορεί να φέρει σύντομα την ειρήνη στην Κύπρο, ακόμη και στην Ασία.

Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ανέφερε συγκεκριμένα ότι “η Κύπρος εργάζεται με αφοσίωση προς την εφαρμογή της δικής της πολιτικής για την αειφόρο ανάπτυξη στο πλαίσιο της Διάταξης των ΗΕ 2030” και πρόσθεσε ότι “σε εθνικό επίπεδο επικεντρώνεται στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προώθηση των πολιτικών αειφόρου τουρισμού”. “Σε παγκόσμιο επίπεδο η Κύπρος προωθεί ενεργά τη διεθνή συνεργασία σε θέματα όπως την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της περιφερειακής συνεργασίας για την προστασία από την θαλάσσια ρύπανση, κυρίως στη λεκάνη της Μεσόγειου”.

Ο Νίκος Τορναρίτης επεσήμανε ότι η Διάταξη για την Αειφόρο Ανάπτυξη του 2030 προβλέπει τον συντονισμό των ενεργειών ώστε να επιτευχθεί η επικέντρωση στην εργασία για ειρηνικές, δίκαιες και περιεκτικές κοινωνίες και λειτουργεί ως ο άμεσος σύνδεσμος μεταξύ της ειρήνης και της αειφόφου ανάπτυξης. “Ως κοινοβουλευτικοί της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης χρειάζεται να προωθήσουμε τις πολιτικές οι οποίες παγιώνουν τέτοιους στόχους και να διασφαλίσουμε μέσω του νομοθετικού ρόλου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι τα συστήματα των κυβερνήσεών μας βασίζονται στις αρχές της χρηστής διοίκησης και του σεβασμού στο κράτος δικαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση οι δικές μας προσπάθειες δεν είναι αρκετές χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών”, είπε ο Νίκος Τορναρίτης.

“Οι προσπάθειές μας για βελτίωση της συνεργασίας και για εφαρμογή και παρακολούθηση των πολιτικών της αειφόρου ανάπτυξης είναι μεγάλης σημασίας”, πρόσθεσε.

Κατέληξε λέγοντας ότι “όσο εργαζόμαστε μαζί για να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο δράσης ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η εναρμόνιση των προσπαθειών μας και η υιοθέτηση μιας κοινής στάσης σε θέματα τα οποία μας επηρεάζουν όλους”.

Εξάλλου, το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας, βουλευτής, Χριστάκης Τζιοβάνης, σε παρέμβαση του κατά τη συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής Κοινωνικών και Πολιτιστικών Θεμάτων της Συνέλευσης, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών προστασίας της πλούσιας και πολυποίκιλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές που ταλανίζονται από συγκρούσεις.

Καθώς η Κύπρος έχει υποφέρει επίσης από την παράνομη λεηλασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της, σημείωσε ο Κύπριος βουλευτής, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και είναι ένα από τα πρώτα κράτη που υπέγραψαν την Σύμβαση για τα Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προώθηση της Σύμβασης. Η εν λόγω Σύμβαση είναι η μοναδική διεθνής συνθήκη, η οποία αφορά ειδικά την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, ποινικοποιώντας έναν αριθμό αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής, της παράνομης εκσκαφής, εισαγωγής και εξαγωγής, της παράνομης απόκτησης και διάθεσης στην αγορά και άλλες παρόμοιες δράσεις, ανέφερε ο κύπριος βουλευτής. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο ΧριστάκηςΤζιοβάνης κάλεσε όλα τα μέλη της Συνέλευσης να επικυρώσουν ή να προσχωρήσουν στη Σύμβαση, καθώς αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την καταπολέμηση της οργανωμένης παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και αντικειμένων και των κυκλωμάτων που επωφελούνται από αυτή, περιλαμβανομένου του διεθνούς κυκλώματος τρομοκρατίας

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, βουλευτής, κ. Τορναρίτης, έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής για την Οικονομία και Αειφόρο Ανάπτυξη της Συνέλευσης και κατά συνέπεια κατέχει και το αξίωμα του Αντιπροέδρου της ΑΚΣ.

Κεντρικό θέμα της Συνόδου είναι η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης ως μέσο για την επίτευξη ειρήνης και προόδου στην Ασία. Στη διάρκεια της Συνόδου συνεδριάζουν οι τέσσερις μόνιμες Επιτροπές της Συνέλευσης, περιλαμβανομένης της Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, της οποίας προεδρεύει ο ΝίκοςΤορναρίτης. Οι επιτροπές θα συζητήσουν προσχέδια ψηφισμάτων επί διαφόρων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικο-πολιτιστικών θεμάτων, που θα τεθούν στην ολομέλεια προς υιοθέτηση. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Συνέλευσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα