Κουγιάλης: Θα γίνει έρευνα για το θανατηφόρο περιστατικό

«Θα γίνει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό το οποίο οδήγησε στο θάνατο των δυο δασοπυροσβεστών».

Στη δήλωση αυτή προέβη στην εκπομπή του Σίγμα «Τομές στα Γεγονότα», ο υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης.

Ο κ. Κουγιάλης έδωσε απαντήσεις σε σχέση με πράξεις και παραλήψεις των τελευταίων ημερών, σε σχέση με την μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας.

Ενημέρωσε ότι σήμερα έγινε μια χαρτογράφηση από αέρος της περιοχής η οποία έχει πληγεί από την πυρκαγιά και η οποία κατέδειξε ότι γύρω στα 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής

περιοχής, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Την Παρασκευή, αν δεν υπάρξει οτιδήποτε απρόοπτο, θα εισέλθει στο χώρο της πυρκαγιάς ο τομέας χωρομετρίας, ο οποίος θα καταγράψει με ακρίβεια την έκταση που έχει καταστραφεί.

Το μόνο βέβαιο στοιχείο είναι ότι η δασική έκταση που έχει καεί, είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.

Λεπτομερής έκθεση από τους εμπλεκόμενους φορείς

Ο κ. Κουγιάλης, απεκάλυψε ότι έχει ήδη προφορική ενημέρωση από Πυροσβεστική και Τμήμα Δασών, για το τι είχαν να αντιμετωπίσουν, από την αρχή της πυρκαγιάς.

Ζητήθηκε λεπτομερής έκθεση από Πυροσβεστική και Τμήμα Δασών για κάθε κίνηση από την πρώτη στιγμή που ειδοποιήθηκαν για την πυρκαγιά, μέχρι και το τέλος των επιχειρήσεων.

«Είναι εύκολο όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι να επεκταθεί γρήγορα μια πυρκαγιά», σημείωσε ο κ. Κουγιάλης.

Η περιβόητη σύσκεψη προετοιμασίας για καταπολέμηση Πυρκαγιών

Σε προηγούμενο διάστημα είχε γίνει, όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας σύσκεψη, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Εσωτερικών, μέσα από την οποία διαφάνηκε η ετοιμότητα όλων των φορέων να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε πυρκαγιά υπάρξει, τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ετοιμότητα αυτή, βασίστηκε πάνω σε νούμερα και στοιχεία τα οποία είχαν δοθεί κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, από τους φορείς.

Έγιναν επίσης, δυο ασκήσεις προετοιμασίας για καταπολέμηση πυρκαγιών, μια εκ των οποίων έγινε με χρήση πτητικών μέσων.

Σ.Χάσικος: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την προετοιμασία

Παρέμβαση έκανε στις Τομές στα Γεγονότα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος ανέλαβε πλήρως την ευθύνη, σε σχέση με την προετοιμασία και τη σύσκεψη που έγινε με όλους τους φορείς, για τα ενδεχόμενα κατάσβεσης πυρκαγιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Κάναμε περισσότερα ακόμα και από όσα μας είχαν ζητηθεί», είπε με νόημα ο κ. Χάσικος.

Δόθηκαν μέχρι και ειδικά κονδύλια στις κοινότητες για καθαρισμό των χόρτων, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Εξοπλίσαμε είπε, με όλα τα επίγεια και πτητικά μέσα τις αρμόδιες υπηρεσίες για να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν την όποια πυρκαγιά θα έχουμε το καλοκαίρι.

Όταν προέκυψε αυτή η τεράστια πυρκαγιά, εξασφαλίσαμε και επιπρόσθετη βοήθεια σε πτητικά μέσα, δήλωσε με νόημα.

Τελικό πρόσταγμα είχε το Τμήμα Δασών

Ο Υπουργός Γεωργίας ξεκαθάρισε ότι το τελικό πρόσταγμα και τον συντονισμό είχε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, ο οποίος είχε υπ΄ ευθύνη του όλους τους δασοπυροσβέστες, πυροσβέστες, μέλη της πολιτικής άμυνας και οποιοδήποτε άλλο είχε ρόλο να διαδραματίσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Θα γίνει έρευνα για το θανατηφόρο περιστατικό

Την διενέργεια έρευνας για να διαλευκανθούν τα αίτια που προκάλεσαν το θανατηφόρο περιστατικό, το οποίο στοίχησε τη ζωή στους δυο άτυχους δασοπυροσβέστες, εξήγγειλε ο Νίκος Κουγιάλης.

Αν τα στοιχεία που προκύψουν από τις εκθέσεις πυροσβεστικής και τμήματος δασών, δεν ικανοποιήσουν τους υπουργούς να είσαστε σίγουροι ότι θα ζητηθούν επιπρόσθετα στοιχεία, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Γεωργίας.

Σε ένα μήνα θα είναι έτοιμο το σχέδιο του Τμήματος Δασών για την αναδάσωση της περιοχής. Θα ζητηθεί η συμβολή όλων των ενδιαφερόμενων να δώσουν τις εισηγήσεις τους και να γίνει συντονισμός από το Τμήμα Δασών.

Ο κ. Κουγιάλης διαβεβαίωσε ότι το δάσος θα παραμείνει δάσος.

Επιστρέφει τα πυρά ο ΥΠΟΙΚ

Απορρίπτει τις κατηγορίες ότι το μνημόνιο και οι περικοπές κονδυλίων έπληξαν την ετοιμότητα αντιμετώπισης, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το 2012 είχε ληφθεί απόφαση για τερματισμό της υπηρεσίας των εποχικών δασοπυροσβεστών. Απόφαση, την οποία -όπως είπε- η παρούσα κυβέρνηση διαφοροποίησε.

Αναφερόμενος στην περίοδο εργοδότησης τους, επισήμανε ότι "η παρούσα κυβέρνηση επέκτεινε αυτήν την περίοδο από έξι σε οχτώ μήνες".

Όσον αφορά στο ζήτημα των υπερωριών, ανέφερε ότι επίσης υπάρχει αύξηση του κονδυλίου από €220,000 το 2013 σε €235,000 το 2016.

Αυτήν τη στιγμή, πρόσθεσε το Τμήμα δασών διαθέτει περισσότερους από 290 δασοπυροσβέστες, ενώ "η Κυπριακή Δημοκρατία ποτέ δεν είχε τόσα πτητικά μέσα όσα σήμερα".

Ο Χάρης Γεωργιάδης, έκανε λόγο για έλλειψη σοβαρότητας, τονίζοντας ότι οι επικρίσεις είναι ατεκμηρίωτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα