Κοτζιάς: Σε δυο πεδία η συνεργασία ΕΕ και Αραβικού κόσμου

Στα πεδία συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και στον αραβικό κόσμο, καθώς και στις πρωτοβουλίες που η ελληνική διπλωματία έχει αναλάβει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας στην περιοχή σε όλες της τις πτυχές, επικεντρώθηκε η παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κατά την 4η Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο.

Όπως δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο των εργασιών σημείωσε ότι υπάρχουν δύο πεδία συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και αραβικού

κόσμου, εκ των οποίων το πρώτο αφορά στην αναζήτηση λύσεων σε υφιστάμενες συγκρούσεις είτε σκληρού είτε ήπιου χαρακτήρα, όπως είναι η διένεξη Παλαιστίνης – Ισραήλ και το ζήτημα της δημιουργίας των 2 κρατών, καθώς και οι ένοπλες συρράξεις στο Ιράκ και τη Συρία, όπου ο πόλεμος θα πρέπει να τελειώσει. Στο θέμα αυτό επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη ανάπτυξης ενός αντιπολεμικού κινήματος, που δυστυχώς λείπει από την Ευρώπη, ιδίως από την Αριστερά της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η συζήτηση να περιορίζεται στις επιπτώσεις του πολέμου με κυριότερη την προσφυγική κρίση. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη υποστήριξης και αναγνώρισης της εθνικής κυβέρνησης της Λιβύης και τη σημασία ένταξης όλων των δυνάμεων της χώρας σε ένα ενιαίο πολιτικό σύστημα.

Το δεύτερο πεδίο συνεργασίας, στο οποίο επικέντρωσε την προσοχή του ο κ. Κοτζιάς, είναι αυτό που πλέον, όπως τόνισε ο ίδιος στις δηλώσεις του, αποκαλείται ως «πνεύμα της Ρόδου» και εστιάζεται στη θετική ατζέντα που πρέπει να προωθηθεί. Στο πλαίσιο αυτής της θετικής ατζέντας θα πρέπει να αναπτύξουμε συστήματα συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της έρευνας, της οικονομίας, είπε ο κ. Κοτζιάς, να διοργανωθούν εβδομάδες φιλίας και πολιτισμού μεταξύ των κρατών, να διαμορφωθούν δίκτυα συνεργασίας σε διάφορα πεδία, από τις μεταφορές μέχρι τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. «Πιστεύω ότι αυτά τα δίκτυα και οι συνεργασίες θα ενισχύσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής πολύ περισσότερο από τις παρεμβάσεις που διαρκώς εκφωνούμε στο πλαίσιο των συναντήσεων μας», τόνισε.

Τέλος, κατά την παρέμβασή του, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση: α) τις τριμερείς συνεργασίες με Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη, στις οποίες σταθερά συμμετέχει η Ελλάδα και η Κύπρος, β) τη διεθνή Διάσκεψη για την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών στη Μέση Ανατολή, η οποία θα διοργανωθεί, για δεύτερη φορά, εντός του 2017, σε συνεργασία με την Αυστρία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γ) τη Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, η οποία θα συγκληθεί εκ νέου τον Μάιο του 2017.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο Ν. Κοτζιάς, είχε διμερείς συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμάντ Αμπούλ Γκάιτ, με τον Ιρακινό ομόλογό του Δ. Αλ Τζααφάρι, τον ομόλογό του από το Κουβέιτ, Σεΐχη Σαμπάχ Κχάλεντ αλ Χάμαντ αλ Σαμπάχ, και τον ομόλογό του της Τυνησίας Κεμάγιες Τζινάουι, του οποίου η χώρα ασκεί την Προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου. Στις συναντήσεις, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, αμοιβαίου διμερούς ενδιαφέροντος, οι ξεχωριστές εξελίξεις στις χώρες αυτές, καθώς και η προσφυγική κρίση στην οποία οι συνομιλητές του κ. Κοτζιά εξήραν τη στάση της Ελλάδας. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, τους ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της Διάσκεψης Ασφαλείας της Ρόδου.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, τόσο οι ομόλογοί του από το Ιράκ, το Κουβέιτ και την Τυνησία καθώς και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, αποδέχθηκαν προσκλήσεις για να επισκεφθούν την Ελλάδα, κατά το επόμενο διάστημα και να συμμετάσχουν, προσωπικά, στη Διάσκεψη της Ρόδου. Από πλευράς του, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι αποδέχθηκε προσκλήσεις από το Ιράκ, την Τυνησία και το Κουβέιτ για την πραγματοποίηση εκεί επισκέψεων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα