Κοτζιάς: Ο Ερντογάν αποδέχτηκε διερευνητικές συζητήσεις

Τη θέση ότι ο Ερντογάν αποδέχτηκε να μπει σε διερευνητικό διάλογο με την Ελλάδα για το Κυπριακό πριν πάμε σε μια νέα Διεθνή Διάσκεψη, αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 το βράδυ της Δευτέρας, 18/12, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σε ερώτηση αν υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις με τον Ερντογάν μετά την πρόσφατη

επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Ο Ερντογάν, όπως και ο Τσαβούσογλου, έχουν αποδεχτεί την ανάγκη να γίνουν συζητήσεις διερευνητικές κατά πόσο μπορούμε να λύσουμε και να συμφωνήσουμε», εννοώντας τα βασικά θέματα πριν πάμε σε νέα διάσκεψη.

Σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αυτή τη συζήτηση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει είναι οι κυπριακές εκλογές και οι εκλογές στα κατεχόμενα.

«Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, μια συνθήκη μπορεί να καταγγελθεί από τη μια πλευρά. Στη Συνθήκη των Εγγυήσεων, η μια πλευρά είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία. Δεν μπορεί μόνη της Ελλάδα να την καταγγείλει διότι δεν αποτελεί το όλο της μιας πλευράς. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, θα μπορούσε να το κάνει η Κύπρος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλει τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Σε τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούν ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση λύσης του Κυπριακού, ο κ. Κοτζιάς τόνισε:

«Αν λύση του Κυπριακού είναι η παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και του δικαιώματος της Τουρκίας να επεμβαίνει όποτε θέλει στην Κύπρο, για μένα δεν είναι μια λύση, είναι η μη λύση. Και πρέπει να σας πω ότι πέραν από το τι λένε δημόσια κάποιες δυνάμεις, αν μελετήσει κανείς με προσοχή -και εγώ το κάνω όπως ξέρετε- το αρχείο στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπήρχε, να το πω στην υπηρεσία, υπό την καθοδήγηση πολιτικών ηγεσιών, αποδοχή ότι στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα υπάρχει το θέμα παραμονής τουρκικών στρατευμάτων, κατοχικών στρατευμάτων όχι κάποιων άλλων, συν του δικαιώματος της Τουρκίας να επεμβαίνει. Το θεωρούσαν αυτό λύση. Για να το θεωρείς αυτό λύση, σημαίνει πως έχεις έναν άλλο ορισμό του προβλήματος της Κύπρου».

Για να ερωτηθεί από τους Ελλαδίτες συναδέλφους ποιοι είναι αυτοί και τον ίδιο να απαντά εκ νέου:

«Δείτε το σχέδιο Ανάν, του οποίου εγώ είχα κάνει κριτική, αν και υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών, και θα δείτε εκεί πολλές δυνάμεις, στις τοποθετήσεις τους, να το θέλουν αυτό. Λέω, λοιπόν, για να επανέλθω, αυτό που κατόρθωσε η ελληνική διπλωματία, για πρώτη φορά, ήταν να μπει πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Μοντανά, το θέμα των «επεμβατικών δικαιωμάτων» της Τουρκίας, σε εισαγωγικά, και της παραμονής του κατοχικού στρατού και να αποκτήσει δυναμική αυτό το αίτημα. Και ο Ο.Η.Ε. το αποδέχεται τώρα ότι είναι σωστό και η Ε.Ε. και οι άλλοι διεθνείς παράγοντες θα έλεγα. Όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι εκπληκτικό, συμφωνούν σε αυτό. Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος χωρίς αυτά τα δυο θέματα να συζητηθούν και να ξεκαθαρίσουν. Δηλαδή, έχει γίνει πια παγκοσμίως αποδεκτό ότι λύση του Κυπριακού σημαίνει λύση του πραγματικού Κυπριακού».

Για μια νέα Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε:

«Εάν θέλουμε να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη που να έχει αποτέλεσμα, ουσιαστικά θα πρέπει να συζητηθεί προηγουμένως η ατζέντα που αφορά το πέμπτο και έκτο σημείο του Κυπριακού ζητήματος. Δηλαδή, την κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα και τις δυο μικρές Συνθήκες. Τις Συνθήκες Συμμαχίας και τη Συνθήκη Εγγυήσεων. Αυτή η προϋπόθεση δεν είχε γίνει αποδεκτή σχεδόν από κανένα. Σήμερα που γνωρίσαμε ακόμη καλύτερα το θέμα με τις διαπραγματεύσεις των δέκα προς έντεκα ημερών στο Μοντανά, όλοι, η Κυπριακή κυβέρνηση, η τουρκική κυβέρνηση, ο ΟΗΕ, θεωρεί ότι δεν πρέπει να πάμε ξανά σε μια διαπραγμάτευση, η οποία θέλουμε πραγματικά να τελειώσει και να έχει και αποτέλεσμα, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης, όχι να λύσει το πρόβλημα, διότι δεν λύνεται πριν τη διαπραγμάτευση, αλλά αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και συνεννόησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα