Κοντά σε συμφωνία το Eurogroup παρά τις διαφορές

Κοντά σε συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκεται το Eurogroup σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δις για την Ελλάδα.

Η εκταμίευση θα γίνεται σε μηνιαία βάση με διάρκεια μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Όπως τόνισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των

δόσεων, ωστόσο το πράσινο θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες παραμέτρους της ελληνικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, για να προχωρήσει η έγκριση, ζητείται να γίνουν νομοτεχνικές διορθώσεις στα 18 προαπαιτούμενα, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα χρειάζεται τη νέα δόση ως τα μέσα Ιουλίου το αργότερο για να αποπληρώσει οφειλές της προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αναμένεται να ζητήσουν από τους υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα που θα διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό πράσινο φως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters στις Βρυξέλλες.

Η συμβιβαστική λύση

Όπως φαίνεται, η συμβιβαστική λύση στην οποία συγκλίνουν οι δύο πλευρές, αφορούν κυρίως στα ζητήματα του πλεονάσματος και του χρέους.

Συγκεκριμένα, οι εταίροι ζητούν υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει για χαμηλά πλεονάσματα σε εξίσου μεγάλο ορίζοντα, ενώ σχετικά με το χρέος οι δανειστές απαιτούν χαμηλό ποσοστό αναδιάρθρωσης, σε αντίθεση με το ελληνικό στρατόπεδο που επιμένει σε υψηλά ποσοστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το Eurogroup, η συμβιβαστική λύση φέρεται να περιλαμβάνει μετατροπή των δανείων του ESM (50 δισ. ευρώ) σε τριακονταετούς διάρκειας, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αγοράζει τα δάνεια του ΔΝΤ ύψους 28 δισ. ευρώ και των κρατών ύψους 40 δισ. Ευρώ.

Τι έχει ζητηθεί μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το skai.gr, μέχρι στιγμής έχουν ζητηθεί από την ελληνική πλευρά κάποιες διορθώσεις αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων αλλά το ΕΚΑΣ και περαιτέρω παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, δυσαρέσκεια υπάρχει αναφορικά με την καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού αλλά και στη μη ύπαρξη διάταξης αναφορικά με τη νομική προστασία των μελών που θα απαρτίζουν το νέο υπέρ-ταμείο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Eurogroup βρίσκεται κοντά στην έγκριση της δόσης προς τη χώρα μας, η εκταμίευση της οποίας θα γίνεται σε μηνιαία βάση με διάρκεια μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

ΔΝΤ εναντίον Γερμανών

Εν τω μεταξύ, αμετακίνητοι παραμένουν στις θέσεις τους για το ελληνικό χρέος Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και οι δύο πλευρές εμμένουν στις αρχικές τοποθετήσεις τους, με το μπραντεφέρ να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Οι ίδιες πληροφορίες τέλος κάνουν λόγο για κείμενο στο οποίο υπάρχει αναφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σε τρεις φάσεις, με τα σημαντικά μέτρα να μετατίθενται για μετά το 2018.

Σημειώνεται ότι όπως διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις πιέσεις της Γερμανίας, ενώ παρά τις διαφορές που υπάρχουν τονίζεται ότι υπάρχει αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.

Θρίλερ μέχρι κάποια ώρα

Νωρίτερα, ανταποκρίτρια της Wall Street Journal ανέφερε ότι δημοσιογράφος που ρώτησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούνκερ αν όλα πήγαιναν καλά, έλαβε τη μονολεκτική απάντηση «όχι», γεγονός που αποτέλεσε βασική ένδειξη ότι η συνεδρίαση εξελισσόταν σε θρίλερ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, ξαφνικός πονοκέφαλος που ανέτρεψε τον σε κάποιο βαθμό καλό κλίμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, υπήρξε η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς όπως είπε, θα χρηματοδοτηθεί με το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος αλλά και επιπλέον έσοδα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Journalist: "All good?" @JunckerEU : "No." pic.twitter.com/qWVydMwA58

— Gabriele Steinhauser (@gksteinhauser) May 24, 2016
Keywords
Τυχαία Θέματα