Κομβικής σημασίας οι επόμενοι μήνες για την Κυβέρνηση

Πολύς λόγος έγινε για την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο το Μάρτιο του 2016, γεγονός που άλλοι χαιρέτισαν και άλλοι αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό.

H έξοδος από το μνημόνιο, αναπόφευκτα δημιούργησε ευθύνες για την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Δεν υπάρχει πλέον το «άλλοθι» της τρόικα,

η οποία απαιτούσε κάποιες συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν το έκανε και επί τρόικα, να διαμορφώσει τις δικές της αυτόνομες πολιτικές, οι οποίες να φέρουν την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας στην Κύπρο.

Κυπριακό, φυσικό αέριο, ημικρατικοί οργανισμοί, ανάπτυξη, καταπολέμηση ανεργίας παραμένουν σε πρώτο πλάνο. Την ίδια όμως στιγμή, που η κυβέρνηση θα παλεύει για ανάπτυξη και ευημερία, θα πρέπει να αντεπεξέλθει σε σημαντικές προκλήσεις που προκύπτουν διαδοχικά.

Οι επόμενοι μήνες μέχρι και το τέλος του 2016 θα είναι κρίσιμοι και ενδεχομένως θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό, αν το πρόσημο θα είναι θετικό ή αρνητικό για τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Τομέας Πρώτος: O τομέας της Υγείας.

Κομβικής σημασίας ζήτημα αποτελεί εδώ και χρόνια, η εφαρμογή και η υλοποίηση του ΓΕΣΥ. Ένα κατά γενική ομολογία ακανθώδες θέμα, με τους λόγους της στασιμότητας να ποικίλουν. Κάποιοι, υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένα συμφέροντα μπλοκάρουν την εφαρμογή και άλλοι, υποστηρίζουν ότι το μοναδικό πρόβλημα είναι το μεγάλο κόστος της εφαρμογής ενός τέτοιου Σχεδίου.

Η κυβέρνηση, καλείται να βρει τον τρόπο να ξεπεραστούν τα όποια κολλήματα και παράλληλα να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ των εμπλεκομένων (Ιατρών, νοσηλευτών, πασχόντων και ασθενών, φαρμακοβιομηχάνων και εταιρειών) και να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ. Πιθανή μη εφαρμογή ΓΕΣΥ στο άμεσο μέλλον, θα μπορούσε να θεωρηθεί μελανό σημείο για την κυβέρνηση.

Τομέας Δεύτερος: Μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Υπηρεσία

Από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης της Προεδρίας της Δημοκρατίας, από τον Νίκο Αναστασιάδη, η κυβέρνηση εκπονεί μελέτες και καταστρώνει το πλάνο της, σε σχέση με μεταρρυθμίσεις που θέλει να κάνει στη Δημόσια Υπηρεσία. Μεταρρυθμίσεις, που όπως υποστηρίζει ο κος Αναστασιάδης, είναι απολύτως απαραίτητες για να μπορέσει να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός πιο ευέλικτα και πιο αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα, μόλις αναλάβει η νέα Βουλή μετά τις εκλογές του Μάη 2016, η κυβέρνηση να προωθήσει τα απαραίτητα νομοσχέδια και να κάνει τις ενδεδειγμένες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αν θέλει να αφήσει το στίγμα της στον τομέα αυτό.

Τομέας Τρίτος: Ρύθμιση ωραρίων λειτουργίας καταστημάτων.

Η νομική οδός δεν κατάφερε να δώσει ξεκάθαρη λύση στο εν λόγω ζήτημα, σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα. Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για απόρριψη της προσφυγής του Προέδρου Αναστασιάδη, επικρατεί σύγχυση και αυτό δεν εξυπηρετεί κανένα. Αυτό επιφορτίζει κυβέρνηση και Βουλή, με το καθήκον να συνεργαστούν για να βρεθεί η χρυσή τομή. Ήδη, η Βουλή επέδειξε πρόθεση προσέγγισης του προέδρου Αναστασιάδη, για να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί όλους. Μένει να δούμε πως θα απαντήσει η κυβέρνηση στην πρόκληση αυτή.

Τομέας Τέταρτος: Άμυνα

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, έχει δημιουργήσει προσδοκίες αλλά και αντιδράσεις, γεγονός που καθιστά αδήριτη ανάγκη την ορθή και άμεση υλοποίηση της. Τις τελευταίες ημέρες έχει επίσης προκύψει θέμα με διαπλοκή και μίζες σε σχέση με τα εξοπλιστικά συστήματα στον τομέα της Άμυνας, ένα καυτό θέμα το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Τομέας Πέμπτος: Αποφυγή των πιέσεων για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

Ίσως η πιο σημαντική πρόκληση, την οποία θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Τουρκία απαίτησε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, να ανοίξουν ενταξιακά της κεφάλαια και κέρδισε να συνδέσει το άνοιγμα του κεφαλαίου 33, με τη συνεισφορά της στην επίλυση του προσφυγικού. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική για τη χώρα μας.

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει επιτύχει στο ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει ανοίξει κανένα ενταξιακό κεφάλαιο, το οποίο να έχουμε κλειδώσει ως Κύπρος.

Τον Ιούνιο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δεχθούμε έντονες πιέσεις όσο αφορά στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων τα οποία έχουμε κλειδώσει. Θα πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση Αναστασιάδη να προβεί σε τέτοιες κινήσεις, που να θωρακίσουν τη δική μας θέση. Αυτή φαίνεται να είναι ήδη η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να δείξει ότι δεν αφορά μόνο την Κύπρο το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ. Κατάφερε τις προηγούμενες μέρες να εκμαιεύσει σημαντικές τοποθετήσεις από Ευρωπαίους, όπως ο Μάρτιν Σουλτς στην πρόσφατη επίσκεψη του στο νησί μας, υπέρ των δικών μας θέσεων.

Βουλευτικές Εκλογές Μαΐου 2016

Κρίσιμες για τη χώρα χαρακτήρισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σε σημερινές του δηλώσεις, τις επερχόμενες εκλογές. Η πραγματικότητα είναι ότι οι Βουλευτικές εκλογές του Μάη 2016 αποτελούν κομβικό σημείο και για την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα αποδείξει αν ο Κυπριακός λαός θα επικροτήσει τους μέχρι τώρα χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη και του κυβερνώντος κόμματος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα δώσει επιπρόσθετη δυναμική στην Κυβέρνηση να συνεχίσει με τις κινήσεις και τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προγραμματίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα