Κομισιόν: Στη δημοσιότητα 4 εκθέσεις για το μεταναστευτικό

Στη δημοσιοποίηση τεσσάρων εκθέσεων για την πορεία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τριών χωρών και μιας γεωγραφικής ενότητας θα προχωρήσει η Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. Οι εκθέσεις αφορούν την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια στο σύνολο.

Σε σχέση με την Τουρκία, η Κομισιόν θα προχωρήσει σε αποτίμηση του action plan που υπεγράφη με την ΕΕ, θα εξετάσει σε πόσες από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έχει ανταποκριθεί η Τουρκία και θα εντοπίζει αδυναμίες

στα κέντρα φιλοξενίας, την πολιτική επανεισδοχής οικονομικών μεταναστών κατ` εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα, αλλά και την πρόοδο στη συνολική συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας.

Σε σχέση με την τελευταία, η Κομισιόν επισημαίνει ότι ισχύει μεν ήδη για τους Τούρκους πολίτες μόνον, όμως η πρόθεση είναι να επεκταθεί σε και σε υπηκόους τρίτων χωρών μέχρι το καλοκαίρι του 2016 και όχι το 2017, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η συνολική συμφωνία επανεισδοχής θα επιτρέψει τη γρηγορότερη αποσυμφόρηση της Ελλάδας και των κέντρων υποδοχής εκεί, από παράνομους οικονομικούς μετανάστες που δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας. Στη βάση της προόδου που θα καταγράψει η Τουρκία σε αυτή την έκθεση θα μπορέσουν στο μέλλον να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις εκ των τριών δις που η ΕΕ.

Με βάση τη συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ των κρατών μελών, το νέο στοιχείο είναι πως αν η Τουρκία χαρακτηριστεί τελικώς "ασφαλής τρίτη χώρα" από τα κράτη μέλη, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να αποστέλλει στην Τουρκία και άτομα που χρήζουν μέχρι στιγμής διεθνούς προστασίας. Η Κομισιόν, σε αντίθεση με τα κράτη μέλη, ζητά από τον χαρακτηρισμό της χώρας αυτής ως "ασφαλής χώρα προέλευσης", με αποτέλεσμα η νομική επίπτωση για την Ελλάδα να είναι πως θα μπορεί να στέλνει πίσω μόνο Τούρκους υπηκόους που αιτούνται ασύλου στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα Κούρδους.

Οι τέσσερις εκθέσεις θα παρουσιαστούν αφού εγκριθούν από το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα