Κομισιόν: Η ενεργειακή ένωση αποδίδει καρπούς

Tην τρίτη έκθεση για την κατάσταση της ενεργειακής ένωσης της ΕΕ εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν και παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος Μιγκουέλ Αρίας Κανιέτε. Δείχνει ότι η μετάβαση της Ευρώπης σε μια "κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα" γίνεται η νέα πραγματικότητα στην ΕΕ.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως η ενεργειακή ένωση έχει μεν αποδώσει καρπούς, αλλά η συνεχής δέσμευση αποτελεί κλειδί για την επίτευξη των υπόλοιπων

στόχων. Όλες οι νομοθετικές προτάσεις σχετικά με την ενεργειακή ένωση που υπέβαλε η Κομισιόν θα πρέπει να εξεταστούν κατά προτεραιότητα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Η έκθεση παρουσιάζει σήμερα την πρόοδο που σημειώθηκε το τελευταίο έτος και επιβεβαιώνει επίσης ότι η μετάβαση στην ενέργεια δεν είναι δυνατή χωρίς την προσαρμογή της υποδομής στις ανάγκες του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα ανακοίνωση σχετικά με το στόχο του 2030 για τη διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να φτάσει στο 15%. Εξέδωσε επίσης τον τρίτο κατάλογο σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

Ο κ. Κανιέτε, δήλωσε πως "η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης βρίσκεται σε εξέλιξη, με υψηλά επίπεδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ταχεία μείωση του κόστους".

"Γι `αυτό προτείνουμε να επικεντρωθεί ο νέος κατάλογος έργων στις βασικές διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα, καθώς η σημερινή προσπάθεια για την προώθηση υποδομών καθαρής ενέργειας είναι μια άλλη σημαντική κίνηση για να καταστεί το ενεργειακό μας σύστημα περισσότερο βιώσιμο, πιο ανταγωνιστικό και πιο ασφαλές", σημείωσε.

Σύμφωνα με τις κύριες διαπιστώσεις της έκθεσης, λιγότερο από τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση της στρατηγικής - πλαίσιο για την ενεργειακή ένωση, η Κομισιόν υπέβαλε στην ανακοίνωσή της με τίτλο "Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους" σχεδόν όλες τις προτάσεις που απαιτούνται για την επίτευξη της αρχής "προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση", τη στήριξη του ηγετικού ρόλου της ΕΕ παγκοσμίως στη δράση για το κλίμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πρόβλεψη θεμιτής συμφωνίας για τους καταναλωτές ενέργειας.

Σημειώνει ότι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η σειρά πρωτοβουλιών στον τομέα των μεταφορών "η Ευρώπη σε κίνηση", με στόχο να παραμείνει ανταγωνιστική κατά την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια και την ψηφιοποίηση, καθώς και η «δέσμη προτάσεων για την καθαρή κινητικότητα» που υποβλήθηκε το Νοέμβριο, αποτελούν "ένα αποφασιστικό βήμα προόδου στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΕΕ, δυνάμει της συμφωνίας του Παρισιού για δεσμευτική μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 40 % έως το 2030".

Η Κομισιόν σημειώνει ότι ολοκλήρωση της ενεργειακής ένωσης απαιτεί τη συμμετοχή και τη στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής, των κρατών μελών και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο τα κράτη μέλη θα πρέπει έως τις αρχές του 2018 να οριστικοποιήσουν τα προσχέδια ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα για την περίοδο μετά το 2020. Η υποβολή των προσχεδίων έως τις αρχές του 2018 είναι επίσης απαραίτητη, προκειμένου να αναδειχθεί ο ισχυρός ηγετικός ρόλος της Ένωσης στην παγκόσμια σκηνή.

Σημειώνεται ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού οδήγησε την ΕΕ να αντιδράσει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο, ενισχύοντας τις συνέργειες μεταξύ της κλιματικής και της ενεργειακής διπλωματίας της.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο και να ενισχύει τις υπάρχουσες εταιρικές της σχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος η Κομισιόν, συνοψίζοντας την έκθεση αναφέρει ότι η επίδειξη φιλοδοξίας σε θέματα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η δράση για το κλίμα και η καινοτομία στον τομέα της καθαρής ενέργειας, καθώς και τα σωστά μηνύματα στην αγορά όσον αφορά τις τιμές, αποτελούν προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της οικονομίας της ΕΕ προς όφελος των πολιτών.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα