Κομισιόν: Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην 72η Γ.Σ ΟΗΕ

Μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραστεί στην υπουργική εβδομάδα της 72ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα αρχίσει στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα συμμετάσχουν σε μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων στα Ηνωμένα Έθνη και θα συναντηθούν με παγκόσμιους ηγέτες, "αντανακλώντας τη δέσμευση της ΕΕ ως δύναμη θετικών αλλαγών, προς υποστήριξη της πολυμέρειας και μιας παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες".

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το επίπεδο και το εύρος της συμμετοχής της ΕΕ καταδεικνύει τη στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι εργάζονται μαζί για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αειφόρο ανάπτυξη, αλλάζοντας έτσι τις ζωές σε όλο τον κόσμο προς το καλύτερο.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος Αντιπρόεδρος Φράνς Τίμμερμανς και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, θα ακολουθήσουν τον στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος - εξ ονόματος της ΕΕ - θα μιλήσει στη γενική συζήτηση την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.

Εκπροσωπούμενη από την Επίτροπο Σεσίλα Μάλμστρομ, η ΕΕ θα εκκινήσει τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου μια Διεθνή Συμμαχία για την Ελευθερία των Βασανιστηρίων. Η πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί κοινή προσπάθεια με την Αργεντινή και τη Μογγολία, αποσκοπεί στον τερματισμό του εμπορίου αγαθών που χρησιμοποιούνται για τη θανατική ποινή και τα βασανιστήρια. Απεικονίζει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των βασανιστηρίων και την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, η ΕΕ θα ξεκινήσει μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος Νέβεν Μίμιτσα θα παρουσιάσουν την πρωτοβουλία μαζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες.

Επίσης, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, η ΕΕ θα διοργανώσει μια εκδήλωση σε επίπεδο υπουργών σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας και υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμένης και ολοκληρωμένης εργασίας για τις πολιτικές προκλήσεις στη χώρα. Ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης θα ανοίξει την εκδήλωση.

Η κρίση στη Συρία παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ, εκπροσωπούμενη από την Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι και τον Επίτροπο Στυλιανίδη, θα φιλοξενήσει μια συνεδρίαση υψηλού επιπέδου την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου για την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στη συριακή κρίση και το έργο της για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Σε συνέχεια της Διάσκεψης των Βρυξελλών του 2017 για την υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής, θα δοθεί έμφαση στην υποστήριξη στο εσωτερικό της Συρίας, από την ανθρωπιστική βοήθεια έως τις προσπάθειες ανθεκτικότητας και σταθεροποίησης, καθώς και τη στήριξη των γειτονικών χωρών.

Υπό την αιγίδα του έτους 2017 ΕΕ-Αφρικής και ενόψει της συνόδου κορυφής Αφρικανικής Ένωσης - ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Αμπιτζάν τον Νοέμβριο του 2017, εκπρόσωποι της ΕΕ θα συμμετάσχουν σε μια σειρά εκδηλώσεων για να προωθηθεί η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο ηπείρων . Περιλαμβάνεται μάλιστα εκδήλωση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Εξωτερικών Επενδύσεων την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, την οποίο θα φιλοξενήσει η ΕΕ και ο UNDP, όπου η ΕΕ θα εκπροσωπείται από την Φ.Μογκερίνι τους Επιτρόπους Γιοχάνες Χαν και Μίμιτσα και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Επιπλέον, ο πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς, μαζί με τον Πρόεδρο Τουσκ και την Φ.Μογκερίνι, θα ανοίξει την ετήσια δεξίωση της ΕΕ την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα Erasmus και σε μια εκδήλωση δικτύωσης για τη νεολαία. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα συμμετάσχουν σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις, σε θέματα όπως η αλλαγή του κλίματος, η μετανάστευση, η ασφάλεια και η ανάπτυξη και η πρόληψη της τρομοκρατίας.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στο πλαίσιο της κοινής εκδήλωσης ΕΕ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τους ωκεανούς και το κλίμα, καθώς και την ομάδα του Bloomberg Global Business Forum για τις κλιματικές μεταβολές και τη μετανάστευση. Ο Επίτροπος Μιγκούελ Αρίας Κανιέτε θα φιλοξενήσει μια συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών για την αλλαγή του κλίματος την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και τέλος ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μιλήσει στην εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη για την πρώτη επέτειο της Διακήρυξης της Νέας Υόρκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και θα πραγματοποιήσει μια κεντρική ομιλία για την πρόληψη της τρομοκρατικής χρήσης του Διαδικτύου την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα