«Κόκκινη κάρτα» Κασουλίδη στην Τουρκία

Η Κύπρος έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων ούτε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, αλλά ούτε και απελευθέρωση της θεώρησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, τόνισε εμφαντικά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο Μεσημέρι και κάτι του Σίγμα, ο κ. Κασουλίδης, επεσήμανε ότι περισσότερο από ποτέ, σήμερα, κράτη της ΕΕ όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία, αλλά και η Γερμανία και άλλες, θεωρούν ότι τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει

με την Τουρκία σε σχέση με την ενταξιακή πορεία στο ορατό μέλλον.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι κάποια κράτη μέλη, όπως και η Κομισιόν, δεν ήθελαν στα συμπεράσματα να εκδηλώσουν την επίσημη θέση της ΕΕ τη δεδομένη στιγμή.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι "Βάσει των συνθηκών, για να υπάρξει απόφαση για την τύχη της ενταξιακής πορείας μιας χώρας, είναι μια διαδικασία κατά την οποία προηγείται γραπτή έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα εκδοθεί τον Μάρτιο και η οποία θα πρέπει να απαντήσει αν η Τουρκία πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης".

Η επόμενη φορά που θα δουν το θέμα αυτό εντός Επιτροπών της ΕΕ, θα είναι την άνοιξη, μετά την έκδοση της σχετικής έκθεσης της Κομισιόν, επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης.

Ξεκαθάρισε το τοπίο, επίσης, σε σχέση με το τι ακριβώς τίθεται υπό συζήτηση σε σχέση με την Τουρκία, λέγοντας ότι "Αυτό το οποίο συζητούν αυτή τη στιγμή, είναι το ότι δεν θα γίνει καμιά εξέλιξη όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε όλα τα θέματα".

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, υπάρχουν κάποιες τέως ανατολικές χώρες, όπως είπε, οι οποίες έμειναν κολλημένες στο ότι πρέπει να είναι ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία.

Διαβεβαίωσε ότι θα είναι μειωμένα τα προενταξιακά χρήματα που δίνονται για βοήθεια στην Τουρκία και κάλεσε όλους να κάνουν υπομονή για να το δουν. Αυτό δεν συνεπάγεται και μείωση των χρημάτων που αφορούν στη μεταναστευτική συμφωνία με την Τουρκία, καθώς αυτά δεν δίνονται στο κράτος, αλλά σε εταιρείες-οργανώσεις για τη στήριξη των προσφύγων.

Ως βασικά επιχειρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με τη μη αποδοχή είτε αναβάθμισης τελωνειακής ένωσης είτε απελευθέρωσης της θεώρησης εισόδου για Τούρκους πολίτες, ανέφερε ότι "η θέση της Κύπρου έχει τεθεί ξεκάθαρα, δεν δεχόμαστε απαλλαγή θεωρήσεων εισόδου, γιατί δεν έχουμε συνεργασία με την Τουρκία στους τομείς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, λόγω Τουρκίας, και δεν δεχόμαστε τελωνειακή αναβάθμιση, καθώς ούτε καν η υφιστάμενη συμφωνία δεν τέθηκε σε ισχύ για την Κύπρο, από πλευράς Τουρκίας".

Σε σχέση με τις μονομερείς παράνομες ενέργειες των κατοχικών αρχών, ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι ήδη έχει καταγγελθεί η Τούρκια, ενώ ο ΠτΔ θα μιλήσει στους ομολόγους του, έτσι ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι "σίγουρα δεν μπορούσε να μπει στα συμπεράσματα, αφού θα μπει μια απλή αναφορά ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Τουρκία και τίποτα περισσότερο.

Τόνισε με τρόπο έντονο ότι ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής δεν έχει καμιά σχέση με όσα θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν όσοι τον επικαλούνται, ιδιαίτερα λόγω του ότι διετέλεσαν Υπουργοί Εξωτερικών όταν αποφασίστηκε ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή, όπως είπε, υπονοώντας τον Γιώργο Λιλλήκα.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ θα εκφράσει τη δυσφορία προς την τ/κ κοινότητα για την απόφαση που αφορά στην επιβολή "δασμών", ενώ ήδη τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει αναθεώρηση της απόφασης, κάτι που ο ίδιος ο ΥΠΕΞ δεν βλέπει να γίνεται.

Δεσμεύτηκε ότι δεν "θα αφήσουμε τους εγκλωβισμένους στο έλεος του Θεού".

Απάντηση από Γιώργο Λιλλήκα

Σε δηλώσεις του στην ίδια εκπομπή, ο Γιώργος Λιλλήκας ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν υπουργός όταν αποφασίστηκε ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής.

Πρότεινε την επανεξέταση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής ως αντίμετρο, όπως είπε, σε μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία κατέθεσε και δημόσια.

Η τ/κ πλευρά δεν τηρεί όσα προβλέπει ο Κανονισμός, ανέφερε, και δεν είναι μόνο αυτό, λαμβάνουν και μέτρα κατά των εγκλωβισμένων μας. Εμείς δεν πρέπει να αξιοποιήσουμε ό,τι εργαλείο έχουμε στο χέρι μας; διερωτήθηκε. Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι εισηγήθηκε και την ένταξη σε στόπ λιστ όσων ψευδοϋπουργών συμμετείχαν στη λήψη της απόφασης αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα