Κώδωνας κινδύνου για τη μετά-Brexit εποχή από την Κομισιόν

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει η Κομισιόν για την μετά-Brexit εποχή, με την αβεβαιότητα στην ευρωζώνη να έχει αυξηθεί ανησυχητικά, γεγονός που εκτιμάται ότι θα έχει σαφές αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση η οποία περιλαμβάνει τις οικονομικές προβλέψεις για την επόμενη ημέρα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το δημοψήφισμα που θέτει τη χώρα «εκτός» ένωσης, δημιούργησε μια κατάσταση «εξαιρετικής

αβεβαιότητας».

Συγκεκριμένα, το Brexit έχει οδηγήσει ήδη σε μεγάλη αστάθεια την χρηματοπιστωτική αγορά, με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες να έχουν διαταραχθεί σημαντικά και την αβεβαιότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο. Όπως σημειώνεται, η έξοδος αναμένεται να πλήξει σημαντικά την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής Οικονομίας, τόσο σε μεσοπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η οποία είχε αρχίσει να παρατηρείται μετά από μια 6ετή περίοδο κρίσης.

Υπό την παρούσα συγκυρία, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή Οικονομία είναι η αβεβαιότητα, καθώς προς το παρόν οι πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με την επόμενη ημέρα της οργανικής εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας, είναι λιγοστές.

Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι η προσαρμογή στη «νέα περίοδο», θα είναι εξαιρετικά δύσκολή.

Τόσο οι άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιείται από εδώ και στο εξής το εμπόριο ανάμεσα σε ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία, όσο και οι συμφωνίες που θα συναφθούν για τη λειτουργία των αγορών υπηρεσιών και εργασίας αλλά και η διαμόρφωση των πολιτικών σχέσεων, εν πολλοίς δένουν τα χέρια σε όσους επιχειρούν να χαράξουν ακόμα και στοιχειώδη στρατηγική για το μέλλον.

Όπως υπογραμμίζεται, τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή αγορά μετά το σοκ που αυτή υπέστη, θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι έχει προβλεφθεί, γεγονός που εν πολλοίς αυξάνει την ανησυχία της Κομισίον για το πώς θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες και κατά πόσο η ευρωπαϊκή αγορά θα αντέξει τους κραδασμούς.

Πλήγμα στην ανάπτυξη

Η ανάπτυξη τόσο της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να πληγούν σημαντικά κατά την περίοδο 2016-2017, σύμφωνα με την έκθεση.

Όπως τονίζεται, οι αντίστοιχες εαρινές προβλέψεις έδειχναν ότι παρά τη στασιμότητα στο εμπόριο, η σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, οφειλόταν στην τόνωση της κατανάλωσης, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, στην υποβοηθητική νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη σταδιακή αύξηση των θέσεων εργασίας και στην έστω και οριακή αύξηση των επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, πριν το Brexit, οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ άγγιζαν το 1,7% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, η «ψήφο εξόδου», εκτιμάται πλέον ότι οδηγήσει άμεσα σε πτώση της ήδη ασθμαίνουσας κατανάλωσης, των επενδύσεων, και του εξωτερικού εμπορίου, με τις νέες προβλέψεις για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ να δείχνουν μείωση από 0,25% έως 0,5% για το 2017, την ώρα που η μείωση του βρετανικού ΑΕΠ θα κυμανθεί από 1% έως 2,75%.

Τα δύο σενάρια

Η αβεβαιότητα σηματοδοτεί την αδυναμία των αναλυτών να προβούν σε ασφαλείς εκτιμήσεις για το μέλλον και την κατάρτιση μια σαφούς εικόνας, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα.

Τα δύο επικρατέστερα μέχρι στιγμής σενάρια, διαφέρουν προς το παρόν όσον αφορά στις επιπτώσεις, μετά το σοκ του Brexit.

Το «ήπιο» σενάριο, θέλει την επίδραση από την έξοδο να είναι μεν αρνητική, αλλά να έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Από την άλλη, το «αυστηρό» σενάριο, θέλει την αβεβαιότητα που ακολούθησε να είναι παρατεταμένη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται μέρα με τη μέρα το κόστος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, προκαλώντας έτσι την τάση για προληπτική αποταμίευση των νοικοκυριών και αμυντική στάση των επιχειρήσεων, οδηγώντας σε μειωμένη κυκλοφορία χρήματος στην αγορά και άρα στην πτώση της κατανάλωσης αλλά και των επενδύσεων, με τελικό αποτέλεσμα έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και χαμηλής ρευστότητας.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα