ΚΟΑ: Μηδενική ανοχή σε περιστατικά σεξουαλικής βίας

Πρέπει να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε περιστατικά σεξουαλικής βίας στον χώρο του αθλητισμού, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΚΟΑ με αφορμή δημοσιεύματα για καταγγελία νεαρής αθλήτριας για τον προπονητή της, ο οποίος φέρεται να παρενοχλούσε την ίδια αλλά και συναθλήτριες της.

Ο ΚΟΑ σημειώνει ότι δεν έχει ενώπιον του συγκεκριμένη καταγγελία για να ενεργήσει επί του θέματος, ωστόσο τονίζει πώς η πρόληψη και η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών αποτελούν έναν από τους κύριους πυλώνες δράσης του Οργανισμού.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο ΚΟΑ είναι μεταξύ των φορέων που συμπεριλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία και η συμπερίληψη του αποκτά βαρύνουσα σημασία, εφόσον πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως, δυστυχώς, υπάρχουν κρούσματα σεξουαλικής βίας στον χώρο του αθλητισμού, τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Οργανισμός αναφέρει ακόμη πως σε στενή συνεργασία με την Ειδικό Σύμβουλο για την Εθνική Στρατηγική για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης με έμφαση στην εκπαίδευση όλων όσοι εμπλέκονται στον αθλητισμό και στην πρόληψη περιστατικών.

Παράλληλα, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά συνέδρια, συνδιοργανώνει διαλέξεις και είναι στη διαδικασία κατάρτισης μέσω της Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός» αντίστοιχο κώδικα και για ενήλικες.

Επίσης αναφέρεται ότι θα αποσταλεί ενημερωτική εγκύκλιος προς τις Αθλητικές Ομοσπονδίες για τις νομικές υποχρεώσεις τους, όπως για παράδειγμα την απαραίτητη προσκόμιση πιστοποιητικού λευκού ποινικού µητρώου από σεξουαλικά αδικήματα έναντι παιδιών από τους ομοσπονδιακούς και σωματειακούς προπονητές και την υποχρέωση του οποιουδήποτε εμπλεκομένου να προβεί σε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές, όταν έχει πληροφορηθεί, διαπιστώσει ή υπήρξε μάρτυρας πρόκλησης «βλάβης» εις βάρος παιδιού.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα