Κίνηση Προσφύγων Μανάδων: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα

Τη δράση και τον αγώνα της με το ίδιο σθένος, την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια δυναμική, δηλώνει ότι δεσμεύτηκε να συνεχίσει η Κίνηση Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώσει την παραπονούμενη εκ μητρογονίας πρόσφυγα Μαρία Βρούντου συνολικά σχεδόν €40.000, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων της.

«Εμείς είμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος, εμείς έχουμε υποστεί το βάρος

όλο της εισβολής και της κατοχής, εμείς χάσαμε τα σπίτια μας, τις περιουσίες μας, εμείς χάσαμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους, σκορπιστήκαμε και χάθηκε η συνοχή του κοινωνικού ιστού και της οικογένειας. Τώρα καταδικάστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και καλείται εντός 3 μηνών από το ΕΔΑΔ να συμμορφωθεί. Εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ άλλες 50 υποθέσεις», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Κίνησης.

Χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαίωσε τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες και καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για την παραβίαση της Αρχής της Ισότητας ως προς τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες σε ό,τι αφορά την πλήρη αποκατάσταση, διασφάλιση, σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ιδίων και των παιδιών τους.

«Ο επίμονος πλην επίπονος αγώνας που ξεκινήσαμε το 2005 και ο οποίος επεκτάθηκε μέσα από την Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική εξουσία πήρε την τελική του μορφή με αυτή την απόφαση και έπεται συνέχεια. Και επειδή πριν 10 χρόνια που ξεκινούσαμε η διεκδίκηση/δικαίωση μας, για πολλούς, φάνταζε ουτοπία πεισμώσαμε και εντείναμε τον αγώνα μας με αποφασιστικότητα γιατί πιστέψαμε σε αυτό που διεκδικούσαμε. Καλούσαμε την Κυπριακή Δημοκρατία να τιμήσει την Αρχή της Ισότητας και να αναγνωρίσει την προσφυγική ιδιότητα και στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Η προσφυγική ιδιότητα δόθηκε το 2013, «μισοδότζι», όπου η προσφυγική ταυτότητα καλύπτει μόνο τα στεγαστικά προγράμματα (τα οποία έχουν μνημονιοποιηθεί από την Τρόικα) χωρίς το πολιτικό δικαίωμα, δηλαδή να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους της κατεχόμενης επαρχίας καταγωγής τους», προσθέτει.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα