Ανησυχία για την ένταση μεταξύ Ισραήλ- Παλαιστίνης

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να προσλάβει η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά το θάνατο άλλων τριών Ισραηλινών σε δύο επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ.

Για πρώτη φορά, Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εντός ενός λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι σε μια πόλη, όπου οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τις Ιντιφάντες του 1987 και του 2000, όταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γίνονταν συχνά στόχος.

Δύο από τους τρεις Παλαιστίνιους,

που διέπραξαν τις επιθέσεις, σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε.

Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου χθες ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών, με απολογισμό το θάνατο ενός Παλαιστινίου και τον τραυματισμό 15.

Οι ισραηλινές και οι παλαιστινιακές αρχές μοιάζουν ανήμπορες να ανακόψουν την ορμή ενός κινήματος νεαρών, που φαίνεται πως έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

O Λευκός Οίκος καταδίκασε τις επιθέσεις, τις οποίες αποκάλεσε «τρομοκρατικές» εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση και τις παλαιστινιακές αρχές και προτρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποκαταστήσουν την τάξη και να συμβάλουν στην πρόληψη ενεργειών, που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Νωρίτερα και το State Department καταδίκασε σθεναρά τις επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ και κάλεσε εκ νέου τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές να αποκαταστήσουν την ηρεμία.

Είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας, που η Ουάσιγκτον καταγγέλλει τα βίαια επεισόδια στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Επαναλαμβάνουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης και ασκούμε πιέσεις σε όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα, που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της ηρεμίας και την αποφυγή μια νέας κλιμάκωσης τονίζει στην ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κίρμπι.

Τα Ηνωμένα Έθνη επέκριναν την «προφανώς υπερβολική χρήση βίας» από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον των Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη.

Παράλληλα, ζήτησαν από το Τελ Αβίβ να ερευνήσει το θέμα, τονίζοντας ότι αυτή η χρήση βίας «συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης, κάτι που οδηγεί σ’ έναν φαύλο κύκλο μάταιης αιματοχυσίας».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει το θέμα σε συνάντηση με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο για να εξετάσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα