Κίνδυνος για το Κυπριακό στο παζάρι ΕΕ-Τουρκίας για τη βίζα

Κυπρογενείς και ενδεχομένως αρνητικές προεκτάσεις μπορεί να έχει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού η στοχοπροσήλωση της Τουρκίας -και ανάλογο εξ Ε.Ε. ενδιαφέρον- στις προσπάθειες για άρση της υποχρέωσης θεώρησης διαβατηρίων (visa) για τους Τούρκους πολίτες που διακινούνται στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Η Άγκυρα, ως απόρροια του ανατολίτικου παζαριού που έστησε στις Βρυξέλλες με φόντο την προσφυγική κρίση, πιέζει για όσο το δυνατόν γρηγορότερη άρση της θεώρησης διαβατηρίων, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού

της όχι μόνο τα δυσθεώρητα οικονομικά συμφέροντα που θα διασφαλίσει αλλά και το Κυπριακό, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε τις κερκόπορτες για προώθηση της πολιτικής αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα στις κατεχόμενες περιοχές, μετά από πιθανή λύση. Μια τέτοια δε εξέλιξη θα «ακυρώσει» την προσπάθεια που καταβάλλεται στο τραπέζι των συνομιλιών, από ε/κ πλευράς, για διασφάλιση της αναλογίας 4:1 μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Προσπάθεια που ακόμη και τώρα, με βάση τα ντοκουμέντα του Εθνικού Συμβουλίου που αποκαλύπτουμε, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη.

Στο κάδρο των δυσμενών εξελίξεων προστίθεται και η αλλαγή λεγόμενης «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, αφού τα συγκυβερνώντα πλέον ΚΕΕ και Δημοκρατικό Κόμμα τάσσονται αναφανδόν υπέρ της άμεσης υλοποίησης της υπόδειξης Ερντογάν για νέες μαζικές «πολιτογραφήσεις» 25 χιλιάδων εποίκων.

Διαβάστε περισσότερα με τη Σημερινή της Κυριακής.

Keywords
Τυχαία Θέματα