Κέρι: "Δεν θα σταματήσει κανείς την πορεία της ελευθερίας"

"Καμιά τρομοκρατική ενέργεια δεν θα σταματήσει ποτέ την πορεία της ελευθερίας", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μερικές ώρες πριν από τη μεγάλη διεθνή κινητοποίηση στο Παρίσι κατά των επιθέσεων στις οποίες 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία.

"Σήμερα είμαστε αλληλέγγυοι στους Γάλλους που πραγματοποιούν πορεία στη μνήμη των θυμάτων της

αιματηρής επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι. Είμαστε στο πλευρό τους, όχι μόνο από οργή και αγανάκτηση αλλά από αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τους εξτρεμιστές και γιατί επίσης οι εξτρεμιστές φοβούνται πολύ αυτό που κρατά πάντα ενωμένες τις χώρες μας: την ελευθερία. Είμαστε μαζί στην ελευθερία και μαζί δηλώνουμε ότι καμιά τρομοκρατική ενέργεια δεν θα σταματήσει ποτέ την πορεία της ελευθερίας", δήλωσε ο Κέρι στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ινδία.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος στην ιστορική πορεία κατά της τρομοκρατίας, ανάμεσά τους, εκτός από την πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία της Γαλλίας, 50 ξένοι επίσημοι, όπως ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ, ηγέτες αραβικών χωρών και του Ισραήλ.

Η Αλγερία στέλνει στο Παρίσι τον υπουργό Εξωτερικών Ραμτάν Λάμαμρα. Ο πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα καταδίκασε την επίθεση στο Charlie Hebdo χαρακτηρίζοντάς τη "βάρβαρη ενέργεια" στο συλλυπητήριο μήνυμα του προς τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

Τρεις γάλλοι τζιχαντιστές που δήλωσαν ότι ανήκουν στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος σκότωσαν την εβδομάδα αυτή 17 ανθρώπους, από τους οποίους επτά ήταν δημοσιογράφοι της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, τέσσερις εβραίοι και δύο αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας ήταν μουσουλμάνος, ενώ προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 20. Οι τρεις δράστες έπεσαν νεκροί στη συνέχεια από τα πυρά γάλλων κομάντος.

Ένας Αλγερινός είναι ένα από τα 12 θύματα της επίθεσης στο Σαρλί Εμπντό, ο 60χρονος διορθωτής Μουσταφά Ουράντ, ο οποίος μόλις πρόσφατα είχε λάβει τη γαλλική υπηκοότητα.

Οι αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, οι δράστες της επίθεσης στη σατιρική εφημερίδα που έπεσαν νεκροί την Παρασκευή από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, είχαν γεννηθεί στο Παρίσι από αλγερινούς γονείς.

Η Αίγυπτος εκπροσωπείται στην πορεία από τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι θέλοντας να εκφράσει "την υποστήριξη της Αιγύπτου στη Γαλλία αυτή τη δύσκολη στιγμή και την έντονη καταδίκη των τρομοκρατικών αυτών επιθέσεων που ουδεμία σχέση έχουν με το Ισλάμ", σύμφωνα με το Κάιρο.

ΠΗΓΗ - ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα