Κεφαλαιακή ανάσα για τις τράπεζες

Η ΒΟΥΛΗ ΨΗΦΙΣΕ ΧΘΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Οι κυπριακές εποπτικές Αρχές είχαν επιλέξει αρχικά να τοποθετήσουν τον πήχη στο 2,5%, ανεβάζοντας τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες κοντά στο 14%

Πριν από την ψήφιση της νομοθεσίας έγινε συζήτηση μεταξύ των κομμάτων, με όσα στήριξαν την ψήφισή της να προβάλλουν σειρά επιχειρημάτων για

την αναγκαιότητά της και όσα την καταψήφισαν να εκφράζουν έντονες ανησυχίες σε σχέση με την εφαρμογή της

Κεφαλαιακή ανάσα στις κυπριακές τράπεζες, σε μια περίοδο αυξανόμενων εποπτικών πιέσεων, έδωσε χθες η πλειοψηφία της Βουλής -παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Αλληλεγγύης- ψηφίζοντας νομοθεσία μέσω της οποίας προβλέπεται χαλάρωση των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων. Ειδικότερα, εγκρίθηκε μείωση του υφιστάμενου κεφαλαιακού αποθέματος από 2,5% σε 1,25%, ενώ το απόθεμα θα αυξηθεί σταδιακά σε βάθος τριετίας.

Σημειώνεται πως οι κυπριακές εποπτικές Αρχές είχαν επιλέξει αρχικά να τοποθετήσουν τον πήχη στο 2,5%, ανεβάζοντας τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες κοντά στο 14%, που είναι σχετικά κοντά στα βασικά κεφάλαια που έχουν σήμερα η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα.

Τι προβλέπει

Αξίζει δε να αναφερθεί πως ο νόμος είναι εναρμονιστικός και εισάγει νέα πρόνοια στη νομοθεσία, ώστε οι απαιτήσεις τήρησης αποθέματος ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία να διαμορφωθούν ως ακολούθως:

1. Το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 να αποτελείται από «κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1», αξίας ίσης με το 0,625% του συνόλου των σταθμισμένων, ως προς τον κίνδυνο, ποσών έκθεσης του αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος που συστάθηκε στη Δημοκρατία.

2. Το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως την 31η Δεκεμβρίου 2017 να αποτελείται από «κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1», αξίας ίσης με το 1,25% του συνόλου των σταθμισμένων, ως προς τον κίνδυνο, ποσών έκθεσης του αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος που συστάθηκε στη Δημοκρατία.

3. Το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 να αποτελείται από «κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1», αξίας ίσης με το 1,875% του συνόλου των σταθμισμένων, ως προς τον κίνδυνο, ποσών έκθεσης του αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος που συστάθηκε στη Δημοκρατία.

Οι απόψεις των κομμάτων

Πριν από την ψήφιση της νομοθεσίας έγινε συζήτηση μεταξύ των κομμάτων, με όσα στήριξαν την ψήφισή της να προβάλλουν σειρά επιχειρημάτων για την αναγκαιότητά της και όσα την καταψήφισαν να εκφράζουν έντονες ανησυχίες σε σχέση με την εφαρμογή της. Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο κι απαντώντας σε ανησυχίες κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι κάθε φορά που βαράμε το τραπεζικό σύστημα πυροβολούμε τα πόδια μας.

«Τον Ιούνιο που θα είναι τα τεστ αντοχής, αν ο Συνεργατισμός χρειαστεί 10 εκατομμύρια ευρώ κεφάλαια, τι θα κάνουμε;», διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι με τη νέα ρύθμιση ο Συνεργατισμός θα έχει επιπλέον 2-3 εκ. ευρώ. «Οι άλλες τράπεζες έχουν διαφορετικούς τρόπους άντλησης κεφαλαίων», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως «χαλαρώνουμε τους κανόνες και δεν κάνουμε έκπτωση σε καμιά τράπεζα. Αν κάποιο τραπεζικό ίδρυμα χρειαστεί κεφάλαια να μη χρειαστεί να τα βάλει αμέσως, αλλά τα επόμενα, ένα, δύο ή τρία χρόνια», συμπλήρωσε.

Άλλα επιχειρήματα

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι το 2,5% επεβλήθη στην Κύπρο, υποστηρίζοντας πως με τη μείωση θα απελευθερωθούν κεφάλαια. Τόνισε, ακόμη, ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να σωθεί το τραπεζικό σύστημα, που δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη σχέση καταθέτη - δανειολήπτη, ανεξάρτητα από τον οργανισμό που διεκπεραιώνει τις λεπτομέρειες της σχέσης.

Επίσης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, με τη σειρά του, δήλωσε πως το αποθεματικό ασφαλείας έχει αυξηθεί μονομερώς στο 2,5% από τους δανειστές και δεν το κάναμε μόνοι μας.

«Οι τράπεζές μας είχαν μηδενική αξιοπιστία, έπρεπε να αυξήσουμε τα αποθέματα για να αυξήσουμε την αξιοπιστία», εξήγησε και υπογράμμισε ότι «μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε χαλάρωση και οι τράπεζες πρέπει να έχουν δυνατότητα να δανείζουν. Όσοι αντιτίθενται μπορούν να προτείνουν πολλαπλασιασμό των αποθεματικών», επεσήμανε και διατύπωσε επίσης τη θέση ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή για τον Συνεργατισμό. «Με τη νέα ρύθμιση, αν οι τράπεζες χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια θα θεωρείται ότι τα έχουν», εξήγησε περαιτέρω.

Θα ενισχυθεί η ρευστότητα

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, αφού ανέφερε ότι η καταστροφή επήλθε λόγω των ζημιών των τραπεζών, πρόσθεσε πως ο Συνεργατισμός ήταν και θα είναι υγιής και δεν θα είναι περισσότερο ασφαλής αν ψηφιστεί ο νόμος. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε ότι ο νόμος περιέχει πρόνοια, η οποία παρέχει στα πιστωτικά ιδρύματα τη δυνατότητα σταδιακής διατήρησης αποθεμάτων και περιορίζει τις άμεσες ανάγκες για κεφαλαιακά αποθέματα. Εξέφρασε δε την άποψη ότι, με την τροποποίηση, θα ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Διερωτήθηκε, ακόμη, γιατί η κοινοτική οδηγία «δεν ήταν από το 2013 ενώπιόν μας και γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε για τον Συνεργατισμό», προσθέτοντας ότι θα ψάχναμε μερικές δεκάδες εκατομμύρια λιγότερα για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η Κυβέρνηση «είχε τρόπους, αλλά δεν τους είδε ή δεν ήθελε να τους δει» και πρόσθεσε ότι φαίνεται απομακρυσμένη η δυνατότητα να επιστρέψει ο Συνεργατισμός στα μέλη του.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, από την πλευρά του, συμφώνησε ότι το 2,5% είχε υποβληθεί από το μνημόνιο. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε γιατί, ενώ είχαμε τη δυνατότητα της σταδιακής αύξησης, η Κεντρική Τράπεζα από την αρχή επέβαλε το 2,5%. «Κάποιοι πρέπει να απαντήσουν», πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες

Από πλευράς καταψηφισάντων, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι μειώνουμε το επίπεδο των αποθεμάτων ασφαλείας και διαγράφουμε από τη μνήμη μας το κούρεμα. «Μετά την τραγωδία, θα έπρεπε να είμαστε διπλά προσεκτικοί», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «θα μειώσουμε τα αποθεματικά ελπίζοντας σε αυξημένη δανειοδότηση και αγνοούμε ότι κριτήριο για δάνεια και ανάπτυξη είναι το κόστος του χρήματος και στην Κύπρο είναι πολύ πιο υψηλό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ από τις 31.12.2016 και διερωτήθηκε, εάν ψηφίζεται ο νόμος για «να καλύψουμε κενά στα αποθεματικά».

Ανέφερε, ακόμη, ότι όσο πιο αυστηροί είμαστε, την ώρα που τα μη εξυπηρετούμενα είναι αυξημένα, τόσο πιο καλό κάνουμε στις τράπεζες. Τέλος, ο Πρόεδρος των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο μύθος, πως όσο ενισχύεις τις τράπεζες ενισχύεται η κοινωνία, κατέρρευσε με τραγικό τρόπο. «Δεν αγοράζουμε τον μύθο ούτε μία μπακίρα», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι απαιτείται άμεση ή σταδιακή ανάπτυξη των αποθεμάτων, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα