ΚΕ: Το Κυπριακό παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο περιθώριο του μνημόσυνου πεσόντων της κοινότητας Κουκλιών που τελέστηκε σήμερα τον ιερό Ναό του Απόστολου Λουκά στα Κούκλια, προϊσταμένου του χωρεπισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου.

Παράλληλα με τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλουμε για να μπορέσει να εξέλθει ο τόπος από την δεινή οικονομική θέση που έχει περιέλθει, συνεχίζουμε είπε ο κ. Χριστοδουλίδης,

να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την πατρίδα και τον λαό της.

Σ’ αυτόν τον αγώνα συνέχισε, απαιτείται πάνω απ’ όλα και αυτό είναι το μήνυμα – όπως είπε- όλων όσων τιμούμε σήμερα , εθνική ενότητα , εθνική συνεννόηση σκληρή και συστηματική δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία και εντεταλμένοι από τους προγόνους μας αλλά και από όσους θα μας διαδεχθούν σ’ αυτό τον τόπο να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση , αλλά και την ανοικοδόμηση της χώρας μας.

Για 41 χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος μας αγωνιζόμαστε για λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Για μας, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, σημειώνοντας πως οφείλουμε και έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στις επόμενες μας γενεές μια ενωμένη ελεύθερη δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο, αλλά και να παραδώσουμε μία πατρίδα – όπως είπε- στην οποία να σχεδιάζουμε το μέλλον των παιδιών μας σε συνθήκες ειρήνης αξιοπρέπειας και ασφάλειας.

Πρόσθεσε επίσης, πως αυτό το χρέος προς την πατρίδα και τους ήρωες μας δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο . Αυτές τις ώρες της εθνικής μνήμης και αποτιμώντας τη θυσία – όπως ανέφερε- των ηρώων των Κουκλιών , αναλογιζόμαστε τις δικές μας ιστορικές ευθύνες που καθορίζουν το δικό μας χρέος τιμής προς την πατρίδα.

Αυτός σημείωσε, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ήρωες μας, την ιστορία την πατρίδα και το έθνος μας.

Μιλώντας στο μνημόσυνο, που τελέστηκε στην Εκκλησία Αποστόλου Λουκά στα Κούκλια, ο Εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τα εθνικά μνημόσυνα, ειδικότερα σήμερα, είναι απολύτως αναγκαίο να πραγματοποιούνται αφού μας βοηθούν να συντηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και των ηρώων μας και να χαλυβδώσουμε την πίστη και την εθνική μας συνείδηση. Κυρίως, όμως, μας επιτρέπουν να αντλήσουμε διδάγματα και πρότυπα, για να χαράξουμε το δικό μας δρόμο προς το μέλλον».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα η κοινότητα Κουκλιών, αλλά και σύσσωμη η πολιτεία μνημονεύει και τιμά τον Νίκο Νικολάου, τον Ανδρέα Νεοφύτου, τον Δημήτρη Γεωργίου, τον Μιχαλάκη Σόλωνος, τον Νεοκλή Χαραλάμπους, τον Μιχαλάκη Χριστοδούλου, τον Αντώνη Λεωνίδου και τον Ανδρέα Κόλιαρο. Όλοι έθεσαν τη ζωή τους στη διάθεση της πατρίδας».

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Κοινοτικού συμβουλίου Κουκλιών Μιχαλάκης Σόλωνος ανέφερε πως σήμερα μνημονεύουμε την ιδεολογία που είχαν οι ηρωικοί μας πεσόντες . Μια ιδεολογία που εμείς – όπως είπε- θυσιάσαμε στο βωμό της δικής μας προσωπικής μικρότητας. Την ξεκάθαρη ιδεολογία συνέχισε, του ότι μπορεί να είμαστε μικρός σε μέγεθος λαός και να μην μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε , λέγοντας ωστόσο πως μπορούμε να κάνουμε αυτό που οφείλουμε.

Ο κ. Σόλωνος είπε ακόμη πως η ελευθερία και η δημοκρατία δεν παύουν να κατακτώνται με τις θυσίες των παλικαριών εκείνων που πάνω από την ζωή τους θέτουν την πατρίδα.

Επεσήμανε επίσης πως γράφοντας την σημερινή του ομιλία αισθάνθηκε την ανάγκη να αρχίζει την υπενθύμιση της θυσίας των ηρώων των Κουκλιών οι οποίοι σημείωσε « μας προστάζουν να δούμε κατάματα τη σημερινή πραγματικότητα και να μην την ασπαστούμε , να δούμε γυμνοί την ιστορία και να την διαβάσουμε καθαρά χωρίς ομιχλώδης εικόνες και υπονοούμενα».

Η εκδήλωση περιλάμβανε απαγγελία ποιήματος για τους οκτώ ήρωες της κοινότητας από την ποιήτρια Βικτώρια Λούκα Λοΐζου.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγόρας Παλληκαρίδης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ζαχαρία Ευαγγέλου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα