ΑΠΟΕΛ: Ημέρα γιορτής, στέψης και εξώστη

Έτοιμοι να πανηγυρίσουν τον 24ο τίτλο πρωταθλήματος στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ είναι ποδοσφαιριστές, κόσμος και διοίκηση. Οι «γαλαζοκίτρινοι» έχουν σήμερα ενώπιόν τους το τελευταίο παιγνίδι της χρονιάς, με αντίπαλο τον Ερμή στη Λάρνακα, και χρειάζονται μόλις ένα βαθμό για να στεφθούν πρωταθλητές, για τρίτη σερί χρονιά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και με ήττα ο ΑΠΟΕΛ θα στεφθεί πρωταθλητής, με την προϋπόθεση ο Απόλλωνας να μην κερδίσει

την Ομόνοια. Βέβαια, το ιδανικότερο σενάριο θα είναι η νίκη, για να κλείσει μια δύσκολη και εξαντλητική χρονιά με τον καλύτερο τρόπο.

Οι ποδοσφαιριστές περιμένουν πώς και πώς την απογευματινή αναμέτρηση, αφού με το τέλος της θα στηθεί μεγάλο γλέντι, αρχικά στο γήπεδο και ακολούθως στο οίκημα του σωματείου. Πρώτα όμως θέλουν να πετύχουν την τελευταία τους νίκη για φέτος, με τον Γκουστάβο Μαντούκα να προσανατολίζεται να παρατάξει δυνατή ενδεκάδα, που θα αποτελείται από τους ποδοσφαιριστές στους οποίους βασίστηκε η ομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς. Φυσικά υπάρχουν και ορισμένα αγωνιστικά προβλήματα που επηρεάζουν το πλάνο, αφού δεν υπολογίζονται για τον σημερινό αγώνα οι τιμωρημένοι Βινίσιους και Σέρτζιο, αλλά και οι τραυματίες Εφραίμ, Αμορίν και Αλωνεύτης. Μάλιστα ο διεθνής μεσοεπιθετικός είναι ο μεγάλος άτυχος της χρονιάς -μετά τον Πάρντο- αφού το σκληρό χτύπημα που δέχτηκε από τον Σέλη στον τελικό κυπέλλου θα τον κρατήσει εκτός δράσης για αρκετό χρονικό διάστημα.

Αναμένεται ότι θα αγωνιστεί ο Χιώτης κάτω από τα δοκάρια, οι Καρλάο-Κακά στο κέντρο της άμυνας, ο Χριστοφίδης ή ο Αρτυματάς στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Ρίισε στο αριστερό. Στη μεσαία γραμμή οι Μοράις και Λάνιγκ θα κρατήσουν τις θέσεις τους στην ενδεκάδα, με τους Χαραλαμπίδη και Αλεξάνδρου να κινούνται στις πτέρυγες. Ο Ντε Βινσέντι θα είναι σε ελεύθερο ρόλο και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 12 γκολ, Ραφίκ Τζιμπούρ, θα βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης.

Σαρώνει τα πάντα
Ο ΑΠΟΕΛ σάρωσε τα πάντα στο διάβα του και ουσιαστικά κτίζει τη δική του δυναστεία. Η περίοδος αυτή άρχισε με εντυπωσιακό τρόπο, αφού το 4-0 επί της Άαλμποργκ σφράγισε την 3η παρουσία της ομάδας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα οφέλη που αποκόμισε ο σύλλογος είναι πολλά, ενώ το αποκορύφωμα της συμμετοχής της ομάδας στην Ευρώπη ήταν τα δύο παιγνίδια με την Μπαρσελόνα του μεγάλου Μέσι.
Ακολούθησε η μάχη της διατήρησης των κεκτημένων σε πρωτάθλημα και κύπελλο, όταν χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να φέρουν οι ποδοσφαιριστές εις πέρας την αποστολή τους. Πιο εύκολα στο κύπελλο κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τελικό και να το κατακτήσουν με τεσσάρα και ανατροπή επί της ΑΕΛ. Πιο δύσκολη η μάχη της κατάκτησης του τίτλου, παρόλο που στον πρώτο γύρο ο ΑΠΟΕΛ ήταν πάντα μπροστά στη βαθμολογία. Τα πολλά προβλήματα τραυματισμών και η κούραση της Ευρώπης έφεραν αναστάτωση στην ομάδα και κρίθηκε σκόπιμη η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Ο Φινκ αντικατέστησε τον Δώνη, ώς ένα βαθμό επήλθε βελτίωση, αλλά όχι η αναμενόμενη. Έτσι, ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με τον προκάτοχό του και ο Γερμανός, για να κλείσει η χρονιά με προπονητή τον Μαντούκα. Ο Βραζιλιάνος άρχισε τη χρονιά ως βασικός ποδοσφαιριστής (έξι γκολ, δεύτερος σκόρερ), ακολούθως σταμάτησε το ποδόσφαιρο, προσλήφθηκε ως διευθυντής ποδοσφαίρου, για να ολοκληρώσει τη χρονιά ως προπονητής, οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση του κυπέλλου και σήμερα, αν δεν υπάρξει αγωνιστική αυτοκτονία, στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Υπό το βλέμμα του Πασιένσια
Στα επίσημα του σταδίου «Αμμόχωστος» θα βρίσκεται σήμερα και ο νέος προπονητής του ΑΠΟΕΛ Ντομίγκος Πασιένσια. Ο Πορτογάλος έκρινε σκόπιμο να παραμείνει για ακόμα λίγες ημέρες στην Κύπρο,προκειμένου να δρομολογήσει διάφορα θέματα με τη διοίκηση, αλλά και για να παρακολουθήσει το σημερινό παιγνίδι. Θέλει να δει ξανά από κοντά αγωνιζόμενους τους ποδοσφαιριστές του, ώστε να έχει καλύτερη άποψη για τη δυναμικότητά τους, αφού σύντομα θα ξεκινήσει τη διαδικασία ενίσχυσης της ομάδας.

Γεμίζει το «Αμμόχωστος»
Ούτε για δείγμα δεν υπάρχει εισιτήριο του σημερινού αγώνα στη Λάρνακα. Οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ εξάντλησαν από χθες τα εισιτήρια που τους αναλογούσαν (3.750). Έτσι η κεντρική κερκίδα αλλά και το πέταλο του «Αμμόχωστος» θα έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα