ΚΕ: Στις 8 Οκτωβρίου κυκλοφορεί επίσημα η έκθεση ΓΓ ΟΗΕ

Στις 8 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει επίσημα η έκθεση του Γ.Γ., η οποία αριθμεί 12 σελίδες, και θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο κρατικό ραδιόφωνο.

Η κυβέρνηση, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα τοποθετηθεί και γραπτώς στην έκθεση του Γ.Γ. και θα υποβάλει τις θέσεις της.
Σχολιάζοντας το προσχέδιο της έκθεσης, δήλωσε ότι γίνονται περισσότερο τηλεγραφικές και όχι λεπτομερείς αναφορές στις διαφωνίες των δύο πλευρών στα πέντε κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής.

Ο Γ.Γ., είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δίνει περισσότερη σημασία στο

κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπου επαναλαμβάνει ότι η πρόοδος στο συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι ουσιαστικής σημασίας στην προσπάθεια για συνολική επίλυση του Κυπριακού και παράλληλα τονίζει ότι, πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.

Το γενικότερο μήνυμα που θέλει να στείλει ο Γ.Γ. μέσα από την έκθεση, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι ότι επιτεύχθηκαν για πρώτη φορά πολλά, απομένει, όμως, το τελευταίο και πιο δύσκολο μίλι της διαπραγμάτευσης και είναι στη διάθεση όλων των μερών για συνέχιση της προσπάθειας, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, στο σύντομο μέλλον.

Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνει ότι χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, η οποία δεν κατέστη εφικτό να επιτευχθεί, λόγω της διαφωνίας των δύο πλευρών στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Θετική εξέλιξη, χαρακτήρισε ο κ. Χριστοδουλίδης, την αναφορά του Γ.Γ. ότι το σύστημα εγγυήσεων είναι μη βιώσιμο.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Γ.Γ. δεν επιρρίπτει ευθύνες στην έκθεση, λόγω του ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα από τους όρους εντολής του, αλλά και επειδή επιθυμεί να αφήσει ανοιχτή την προοπτική για συνέχιση της διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα