ΚΕ: Ο ΠτΔ έκανε την πρόταση για αποφυγή του αδιεξόδου

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας στοχεύει στην αποτροπή ενδεχόμενου αδιεξόδου στις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία, τονίζοντας ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο κ. Έιντε αύριο θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκεί θα διαφανεί αν υπάρχει κάτι από την τουρκική πλευρά. Ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο

που να μπορεί να συζητηθεί πέραν της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πρόταση Αναστασιάδη έχει ως κύριο στόχο να αποφύγουμε το αδιέξοδο, επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και πρόκειται για μια πρόταση η οποία τυγχάνει θετικής προσέγγισης από τον διεθνή παράγοντα, συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αδιεξόδου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι "αν προκύψει αδιέξοδο, θα είμαστε εδώ να το διαχειριστούμε. Δεν είμαστε σε αδιέξοδο, δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες προσεγγίσεις", τόνισε. "Μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να είναι κάτι θετικό, ούτε είναι κάτι που επιδιώκουμε", συμπλήρωσε.

"Ευελπιστούμε να υπάρξει ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά, αν πραγματικά επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα. Η συζήτηση στις εσωτερικές πτυχές έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν συζητήσουμε και καταλήξουμε με τα δύο άλλα κεφάλαια, δηλαδή, το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να συζητούμε χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος. Αντίθετα, μετά τη Γενεύη έχουμε και κάποιες υπαναχωρήσεις", επεσήμανε.

"Εμείς ενδιαφερόμαστε να υπάρξει πρόοδος/κατάληξη σε αυτή την υποσχόμενη προσπάθεια που εδώ και δύο χρόνια έχει φέρει αποτελέσματα που δεν είχαμε επιτύχει ποτέ προηγουμένως και μας επιτρέπουν να μην ξεφεύγουμε από το πλαίσιο και τις αρχές της ΕΕ. Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσκοπεί στο να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο".

"Κατά την παρούσα διακυβέρνηση, ήταν η πρώτη φορά που φέραμε την Τουρκία στο τραπέζι μαζί μας για να συζητήσουμε το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων", συνέχισε.

"Ο διάλογος στα τέσσερα κεφάλαια έχει εξαντληθεί. Αντιλαμβάνεστε πως θα μπορεί να συνεχίσει η συζήτηση στα τέσσερα κεφάλαια, αν ξεκαθαρίσει το θέμα του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων και του εδαφικού. Η συζήτηση θα είναι πολύ διαφορετική", επεσήμανε.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς για «προεκλογικές προσπάθειες», θέλω να πω ότι, αν ο Πρόεδρος είχε στο μυαλό του την προεκλογική περίοδο, δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια πρόταση. Θα συνεχίζαμε να συζητούμε τα τέσσερα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει έδαφος για επίτευξη προόδου και θα συνεχίζαμε μια διαδικασία που δεν θα οδηγούσε πουθενά και ο Πρόεδρος, παράλληλα, θα εργαζόταν για τις Προεδρικές Εκλογές. Δεν είναι όμως αυτή η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ουσία είναι να κάνει μια πρόταση για να υπάρξει πρόοδος και ο καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του, αν πράγματι επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος και κατάληξη στη διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα