ΚΕ: Η Τριμερής ενισχύει τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας αποτελεί η πραγματοποίηση ενός δεύτερου τριμερούς σχήματος, αυτό ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

"Η αυριανή Τριμερής Συνάντηση αποτελεί κορύφωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014 σε σχέση με το Ισραήλ. Θεωρούμε την πραγματοποίηση ενός δεύτερου τριμερούς σχήματος, μετά από αυτό με την Αίγυπτο,

ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, αποτελεί πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της περιοχής που αποδίδει πολύ συγκεκριμένους καρπούς και είναι σε αυτό το πλαίσιο όπου έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλα κράτη της περιοχής, αλλά και από εταίρους μας στην ΕΕ να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους τριμερείς διασκέψεις".

Τα θέματα που θα συζητηθούν σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο είναι πολύ συγκεκριμένα και αφορούν την Ενέργεια, τον τομέα των Μεταφορών, του Τουρισμού, των Υδάτινων Πόρων και ευρύτερα του οικονομικού τομέα και στο τέλος της Συνάντησης θα εκδοθεί η Διακήρυξη της Λευκωσίας.

Αναμένεται μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει η σύσταση μιας ειδικής Επιτροπής που θα παρακολουθεί το τι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, έτσι ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση – που τοποθετείται χρονικά στους επόμενους έξι μήνες – να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν αύριο σε πολιτικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Οι συναντήσεις αύριο, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ξεκινούν με διμερή συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, ακολούθως διμερή συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Ισραήλ, στη συνέχεια συνάντηση των τριών ηγετών, μετά θα γίνει τριμερής Διάσκεψη.

Ακολούθως θα υπογραφτεί Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των Υδάτινων Πόρων που η Κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό είναι μια σημαντική αρχή προς υλοποίηση αυτής της συνεργασίας ανάμεσα στα τρία κράτη.

Θα ακολουθήσει διάσκεψη Τύπου των τριών ηγετών και θα ολοκληρωθεί η Τριμερής με γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Κληθείς να αναφερθεί περαιτέρω στο θέμα του Μνημονίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μετά την υπογραφή του «οι αρμόδιοι Υπουργοί θα συναντηθούν, έτσι ώστε να δουν μέσα από συγκεκριμένες δράσεις πώς μπορεί να γίνει η συνεργασία στον τομέα αυτό. Αναμένεται τους επόμενους έξι μήνες να υλοποιηθούν αυτά που θα συμφωνηθούν αύριο σε επίπεδο αρχηγών κρατών, δηλαδή να ακολουθήσουν εξειδικευμένες τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών, ανάλογα με τον τομέα αρμοδιότητας, για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα πριν από την επόμενη συνάντηση των ηγετών».

Ερωτηθείς ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αύριο θα συμμετάσχουν και οι Υπουργοί Ενέργειας από τις τρεις χώρες οι οποίοι αναμένεται να προβούν σε παρεμβάσεις «για να δούμε πιο συγκεκριμένα πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία».

Σε ερώτηση αν θα συζητηθούν θέματα ασφάλειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θεωρούμε ότι τα θέματα της Ενέργειας, των Υδάτινων Πόρων μπορούν να περιληφθούν ευρύτερα στον τομέα της ασφάλειας και είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί και σε επίπεδο τριμερούς διάσκεψης αλλά και στις διμερείς συναντήσεις».

Πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν αρκετά θέματα, σημειώνοντας ότι κατά τη διμερή συνάντηση ΚύπρουΕλλάδας θα γίνει ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κοτζιά για τις επαφές του στην Τουρκία, ενώ στη διμερή συνάντηση Κύπρου – Ισραήλ θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν αποκλειστικά τις δύο χώρες.

Σε εξέλιξη διάλογος με ενεργειακά θέματα Κύπρου-Ισραήλ

Κληθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, να πει σε πιο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία σε θέματα Ενέργειας με το Ισραήλ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διμερές επίπεδο με το Ισραήλ, ένας διάλογος σε πολλά θέματα» και αναφέρθηκε στην πρόσφατη μετάβαση Κυπρίων Υπουργών στο Ισραήλ, αλλά και ομολόγων τους στην Κύπρο. «Συζητούμε για σημαντικό αριθμό θεμάτων, θα γίνει αύριο μια ανασκόπηση για το πού βρίσκεται ο διάλογος, έτσι ώστε να δοθούν και περαιτέρω πολιτικές κατευθύνσεις από τους δύο ηγέτες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν έγινε κάποιο ουσιαστικό βήμα από την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ μέχρι σήμερα, ο Εκπρόσωπος είπε «σίγουρα, ο διάλογος από τότε που ο Πρόεδρος ήταν στο Ισραήλ έχει προχωρήσει σε πολλούς τομείς».

Ερωτηθείς αν τα Μνημόνια και οι Συμφωνίες που υπογράφει σήμερα η Ελλάδα με το Ισραήλ μπορεί να επενεργήσουν αρνητικά στην τριμερή προσπάθεια, ο Εκπρόσωπος απάντησε «σε καμία απολύτως περίπτωση. Αφορούν εντελώς διαφορετικά θέματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν πρόσφατα σε επίσκεψη στο Ισραήλ, υπάρχει ένας ενισχυμένος διάλογος με το Ισραήλ σε όλους τους τομείς και αυτά που συζητά σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί που τον συνοδεύουν με τους αντίστοιχους Ισραηλινούς, δεν επηρεάζουν σε καμιά περίπτωση το τι θα συζητηθεί σε τριμερή σχηματισμό στην Κύπρο. Της τριμερούς συνάντησης θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ».

Σε ερώτηση αν αναμένεται αύριο εξέλιξη σε σχέση με το θέμα συμφωνίας συνεκμετάλλευσης Κύπρου – Ισραήλ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των αυριανών συναντήσεων ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα