Καθοριστικής σημασίας η έκθεση Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό

Καθοριστικής σημασίας το περιεχόμενο της έκθεσης του Γ.Γ. ΟΗΕ για της καλές υπηρεσίες του στο Κυπριακό, αναφέρει η Ερατώ Μαρκουλλή. Αναγκαιότητα η διόρθωση λαθών που έγιναν στο πλαίσιο της μέχρι σήμερα διαδικασίας, επισημαίνει ο Μάρκος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της εκπομπής του Σίγμα, "Μεσημέρι και Κάτι", η κ. Μαρκουλλή αναφερόμενη στην επιστολή που ετοιμάζει ο ΠτΔ για τον Γ.Γ. ΟΗΕ, ανέφερε ότι στο περιεχόμενο

θα πρέπει να γίνει μια ρητή επανάληψη της θέσης που κατέθεσε και δημόσια ο Νίκος Αναστασιάδης, ότι δηλαδή η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να επαναρχίσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο Γκουτέρες όπως αυτό τέθηκε στο Crans Montana.

Χαρακτήρισε άλλωστε, ως λυπηρό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συνέχεια, λόγω κυρίως του ότι στη διαδικασία αυτών των τελευταίων ετών έχει παραχθεί πολύ έργο και θα ήταν κρίμα να χαθεί το αποτέλεσμα αυτό.

Επεσήμανε μάλιστα, ότι χωρίς διαδικασία και χωρίς πλαίσιο η Τουρκία θα προχωρήσει σε πολιτικές που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον πλήρη έλεγχο των κατεχομένων σε επίπεδα που δεν θα εξυπηρετούν και δεν θα είναι αρεστές σε καμιά από τις δυο πλευρές. Πρέπει να επιμείνουμε, τόνισε, σε συνέχιση της διαδικασίας με το πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο Μάρκος Κυπριανού με τη σειρά του, τόνισε ότι χρειαζόμαστε όντως μια διαδικασία συνομιλιών καθώς εμείς είμαστε το θύμα και βεβαίως θέλουμε να ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση στο νησί και επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο μόνο μέσα από συνομιλίες μπορεί να επιτευχθεί.

Ωστόσο στάθηκε στην αναγκαιότητα μιας νέας πρωτοβουλίας για μια επανέναρξη των συνομιλιών. Στάθηκε χαρακτηριστικά στην αναγκαιότητα για μια νέα αρχή η οποία να διορθώσει τα όποια λάθη έγιναν στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα οι παραχωρήσεις της ε/κ πλευράς.

Θα πρέπει να δηλώσουμε την ετοιμότητά μας για διαπραγματεύσεις, επεσήμανε, χωρίς ωστόσο να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες στο στάδιο αυτό που διανύουμε. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο να απεμπλακούμε από τις παραχωρήσεις και τις υποχωρήσεις πριν γίνει όμως η συνέχιση αυτή. Η όποια νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να έχει ως επίκεντρο τα θέματα ασφάλειας, του περιουσιακού και του εδαφικού.

Ο κ. Κυπριανού έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι "οι παραχωρήσεις στις οποίες προέβη ο ΠτΔ στο Crans-Montana, παραμένουν στο τραπέζι κάτι που είναι αρνητικό για τη δική μας πλευρά", για να πάρει απάντηση από την κα Μαρκουλλή ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και οι προτάσεις Αναστασιάδη "έγιναν στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης διαδικασίας, με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι προτάσεις αυτές έπαψαν να ισχύουν, μιας και η διαδικασία λόγω της τουρκικής στάσης δεν συνεχίστηκε".

Σε ερώτημα του Νικόλα Μαρκαντώνη σχετικά με το ότι δεν έχουν αποδοθεί οι οποιεσδήποτε ευθύνες στην τουρκική πλευρά, η κα Μαρκουλλή προέτρεψε όλους να περιμένουν την έκθεση του Γ.Γ. ΟΗΕ η οποία ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου "δεν θα επικρίνει καθαρά την Τουρκία για τη στάση της, ωστόσο θα πρέπει να δούμε αναφορές που θα υπάρχουν σε σχέση με την ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς, τόσο στο πλαίσιο Γκουτέρες, όσο και στην πρόταση της ε/κ πλευράς", ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα