Κληρίδης: Εξεπλάγην από τη διαφθορά στην Κύπρο

Στο ζήτημα της κακοδιαχείρισης τ/κ περιουσιών αλλά και της διαφθοράς και διαπλοκής γενικότερα αναφέρθηκε εκτενώς από το στούντιο της εκπομπής ο Γενικός Εισαγγελέας, λέγοντας πως όταν ανέλαβε, εξεπλάγη δυσάρεστα από το εύρος που τα φαινόμενα συμβαίνουν στην Κύπρο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», είπε ότι από αναλήψεως των καθηκόντων του δεν έφθασαν ποτέ κοντά του καταγγελίες που να αφορούν ποινικά αδικήματα σε σχέση με τη συγκεκριμένη περίπτωση, επέστησε την προσοχή στη δημοσιότητα που λαμβάνει

το θέμα.

Παρόλο που δεν μπορεί κάποιος να απαγορεύσει δηλώσεις επί δημοσίου ενδιαφέροντος, είπε, αυτές θα πρέπει να γίνονται με φειδώ, χωρίς λεπτομέρειες και κυρίως χωρίς να γίνεται ονομαστικός προπηλακισμός κατά την έκφρασή του ατόμων που πιθανόν να εμπλέκονται.

Υπογράμμισε δε ότι η κατάθεση των καταγγελιών αποτελεί υποχρέωση ανεξαρτήτως των δημόσιων τοποθετήσεων.

Γενικότερα για τη μάστιγα της διαφθοράς και της διαπλοκής, ο Κώστας Κληρίδης, ανέφερε ότι ανέμενε μεν να υπήρχαν σε μεγάλο βαθμό, αλλά τελικώς ο βαθμός και η έκταση τους, του προκάλεσε έκπληξη. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων. Κάτι που επισήμανε, υπάρχει διαχρονικά από την αρχή της Δημοκρατίας.

«Έχω την εντύπωση όμως ότι έχει δοθεί το μήνυμα ότι η ατιμωρησία δεν περνά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η δημοσιότητα δεν είναι η μόνη οδός, καθώς αν τα στοιχεία έρθουν ενώπιον των ανακριτικών αρχών κανείς δεν πρόκειται να γλιτώσει.

Αν και δεν μπορεί κάποιος να απαγορεύσει ή να κηρύξει ανεπίτρεπτες οι δημόσιες δηλώσεις καθώς κάποτε γίνονται αιτία είτε για επανεξέταση είτε για διερεύνηση σοβαρών θεμάτων. Τέτοιες δηλώσεις θα πρέπει όμως να γίνονται με φειδώ και χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

Αναφορικά με τις νομικές υποθέσεις που σχετίζονται με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως αυτή δεν οφείλεται σε έναν λόγο, προσθέτοντας ότι πέρα από τις ευθύνες επί των δημοσιονομικών, ευθύνη φέρουν και οι πολιτικοί, οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές.

Επιπλέον, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στην υποστελέχωση της Νομικής Υπηρεσίας, γνωστοποιώντας ότι έχει ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών να εγκριθεί σχετικό κονδύλι, καθώς ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ ο αριθμός των λειτουργών έχει μειωθεί λόγω παραιτήσεων και αφυπηρετήσεων.

Όσον αφορά στις σχέσεις του με το Προεδρικό οι οποίες πέρασαν από δυσκολίες, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι η υπηρεσιακή σχέση δεν επηρεάστηκε καθόλου, ενώ η προσωπική πλέον έχει διορθωθεί.

Τόνισε, δε, ότι οι υποθέσεις του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές που είχε στη Νομική Υπηρεσία.

Περισσότερο, είπε, ήταν μια σύγκρουση θεσμών, ωστόσο ο ίδιος θεώρησε καθήκον του να υπερασπιστεί τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα όπως θεωρούσε ο ίδιος σωστό.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο ίδιος σκέφτηκε ποτέ να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στις φιλοδοξίες του, αν και είχε κατά το παρελθόν νύξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα