Καθαίρεση της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ

Την καθαίρεση της Ντίλμα Ρούσεφ από το προεδρικό αξίωμα, αποφάσισε η γερουσία της χώρας με ψήφους 61 υπέρ και 20 κατά επί συνόλου 81. Έφεση κατά της απόφασης θα ασκήσει, ανακοίνωσε μέσω του δικηγόρου της, με το πέρας της ψηφοφορίας.

Ο προσωρινός πρόεδρος Μισέλ Τέμερ αναλαμβάνει και επισήμως αρχηγός του βραζιλιάνικου κράτους μέχρι τη λήξη της παρούσας θητείας, δηλαδή μέχρι το 2018.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, καθαίρεση προέδρου συνεπάγεται και τη στέρηση των πολιτικών

δικαιωμάτων για οκτώ χρόνια, ενώ ο καθαιρεθείς δεν μπορεί να εργαστεί σε οποιοδήποτε κρατικό πόστο. Ωστόσο, η Γερουσία αποφάνθηκε πως για το κομμάτι των πολιτικών δικαιωμάτων θα διεξαχθεί ξεχωριστή ψηφοφορία.

Οι κατήγοροι της πρώην πλέον προέδρου της Βραζιλίας, υποστήριξαν ότι η Ρούσεφ είχε αλλοιώσει τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ενώ είχε υπογράψει κρατικές δαπάνες, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, όπως και απαιτούν οι κανόνες της χώρας.

Η Ρουσέφ θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα ασκήσει έφεση στην απόφαση για την καθαίρεσή της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ζοζέ Εντουάρντο Καρντόζο, μετά την ψηφοφορία.

Πηγές: iefimerida, euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα