Αντίθετος στο νέο τέλος ΑΠΕ ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Την αντίθεσή του να πληρώσει ο καταναλωτής το σημαντικό έλλειμμα που παρουσιάζει το Ταμείο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εκφράζει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών σχετικά με την αύξηση των τελών ΑΠΕ.

Σε σημερινή ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος καλεί τη Βουλή και το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να αναθεωρήσουν τη στάση τους έναντι των καταναλωτών και των φορολογουμένων και να προβληματιστούν

για την εξεύρεση δίκαιων λύσεων όπως είναι η αύξηση του ποσοστού μεταφοράς των εσόδων από τη δημοπράτηση των ρύπων στο Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) πέραν του προτεινόμενου 50% και η χρηματοδότηση του Ταμείου από τα έσοδα του κράτους από τους φόρους κατανάλωσης επί των τιμών καυσίμων, τους οποίους ούτως ή άλλως πληρώνουν οι καταναλωτές.

“Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δεν είχε άλλη έμπνευση από την αυτονόητη και εύκολη λύση: Να επιβαρυνθούν δηλαδή και πάλι οι καταναλωτές, οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί κ.α. κυρίως όμως οι οικιακοί, οι οποίοι στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν και τυχόν αυξήσεις τιμών από τις επιχειρήσεις” προσθέτει.

Ο Σύνδεσμος διερωτάται “γιατί πρέπει όλες τις αδυναμίες του κράτους να τις πληρώνει ο Κύπριος καταναλωτής” και κατά πόσον “τα μακροχρόνια συμβόλαια που υπέγραψε η ΑΗΚ με τους παραγωγούς των ΑΠΕ, σύμφωνα με τα οποία αγοράζει σε συγκεκριμένες επιδοτημένες τιμές την ενέργεια που παράγουν, είναι ιερά και αμετακίνητα”.

“Δεν έπρεπε να υπάρχει πρόνοια αναθεώρησης τους; Γιατί δεν έγινε πρόβλεψη για το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των μεταβλητών παραμέτρων, δηλαδή των τιμών των καυσίμων, της κατανάλωσης και του κόστους αποφυγής;”, αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Επίσης, διερωτάται “γιατί δεν συνεισφέρουν και οι ίδιοι οι παραγωγοί, αρκετά χρόνια μετά τις επενδύσεις που έκαναν και που ασφαλώς τώρα αποδίδουν”.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι “η θέση ότι τώρα οι λογαριασμοί της ΑΗΚ είναι μειωμένοι λόγω της μείωσης της διεθνούς τιμής των καυσίμων και συνεπώς δεν πειράζει να επιβαρύνουμε τους καταναλωτές, δεν θεωρούμε ότι είναι σοβαρή και υπεύθυνη, αντίθετα επιπόλαια και κοντόφθαλμη και προσπαθεί να κλείσει τρύπες προσωρινά”.

“Ας αφήσουμε την παντελή έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ Υπουργείων Ενέργειας και Γεωργίας σχετικά με τους πόρους του Ταμείου ρύπων που ξαφνικά βρέθηκε να έχει τα μισά από όσα υπολόγιζαν”, προσθέτει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα