Κατευθυντήριες γραμμές για παιδιά σε τηλεοπτικές παραγωγές

Κατευθυντήριες γραμμές σε σχέση με τη συμμετοχή παιδιών σε τηλεοπτικές παραγωγές, όπως προγράμματα, εκπομπές και διαγωνισμούς δίδει σήμερα στη δημοσιότητα η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά.

Σε γραπτή τοποθέτησή της, με αφορμή τα αιτήματα που δέχθηκε από συγκεκριμένους τηλεοπτικούς οργανισμούς, σε σχέση με τη συμμετοχή παιδιών σε τηλεοπτικές παραγωγές και ειδικότερα διαγωνισμούς ταλέντων,

η κ. Κουρσουμπά αναφέρει πως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία επικύρωσε η Κύπρος το 1991, μετά τη ψήφιση του Νόμου 243/1990, (στο εξής η «Σύμβαση») και, επομένως, δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία με αυξημένη ισχύ έναντι οποιουδήποτε εθνικού νόμου, διαλαμβάνει πρόνοιες και αρχές οι οποίες αποτελούν καθοδηγητικό πλαίσιο, για τον τρόπο λειτουργίας των επαγγελματιών των ΜΜΕ, για τη διασφάλιση, την προαγωγή και την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Αναφερόμενη σε ενδεικτικές καθοδηγητικές γραμμές σε σχέση με τη συμμετοχή παιδιών σε τηλεοπτικές παραγωγές, η κ. Κουρσουμπά σημειώνει πως η παραγωγή στην οποία καλούνται να συμμετέχουν παιδιά θα πρέπει να απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε παιδιά, ενώ προσθέτει πως η συμμετοχή των παιδιών σε παραγωγές που απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες, εγείρει προβληματισμούς, καθότι η χρήση παιδιών, προς ψυχαγωγία του ενήλικου κοινού και με σκοπό τα νούμερα τηλεθέασης και του κέρδους, μπορεί να συνιστά μια μορφή εκμετάλλευσης.

“Το ύφος και το περιεχόμενο της παραγωγής”, προσθέτει, “πρέπει να διασφαλίζει την προστασία της παιδικότητας των παιδιών και το ότι τα παιδιά δεν θα καλούνται να υιοθετούν ή να μιμηθούν πρότυπα και συμπεριφορές, π.χ. αντικειμενοποίηση του σώματος ή προβολή σεξουαλικότητας, που δεν συνάδουν με την ηλικία τους ή με την ιδιότητά τους ως παιδιά”.

Επίσης, αναφέρει πως “οι οποιεσδήποτε διαδικασίες και επιλογές από μέρους της παραγωγής δεν πρέπει να γίνονται στη βάση του φύλου, της εθνοτικής ή θρησκευτικής καταγωγής των παιδιών”, για να προσθέσει πως “η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή δεν πρέπει να στιγματίζει παιδιά ή ομάδες παιδιών και γενικότερα η όλη παραγωγή καθώς και η συμμέτοχη των παιδιών δεν πρέπει να συνδέεται με τη δημιουργία ή/και προώθηση στερεοτύπων ή/και να ενισχύει διακρίσεις προς συγκεκριμένες ομάδες παιδιών”.

Συνεχίζει λέγοντας πως “η συμμετοχή των παιδιών σε παραγωγή πρέπει να συνοδεύεται από τη συγκατάθεση, μετά από επαρκή ενημέρωση, τόσο του γονιού όσο και του ιδίου του παιδιού”, σημειώνοντας ότι “στα πλαίσια αυτά πρέπει να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε τα παιδιά να μπορούν να διατυπώνουν απόψεις, απορίες και προβληματισμούς αλλά και να διατηρούν το δικαίωμα αποχώρησης οποιαδήποτε στιγμή από την παραγωγή”.

Τέλος, αναφέρει πως “πρέπει να συνυπολογιστεί ο βαθμός, η έκταση και το είδος της έκθεσης των παιδιών στα ΜΜΕ και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι ως προς την σωματική, πνευματική και ηθική τους ανάπτυξη”, ενώ προσθέτει πως “απαραίτητη είναι η παροχή, από ειδικούς, στήριξης προς τους γονείς και τα παιδιά, για την αντιμετώπιση και κατάλληλο χειρισμό των επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν λόγω της δημόσιας έκθεσής τους”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα