Κατεχόμενα: Κινητοποιήσεις για στήριξη Ερτουγρούλογλου

Τις εξελίξεις στην υπόθεση εμπρησμού μπαρ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, την καταστροφή του περιβάλλοντος στην κατεχόμενη Θέρμια, τα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα όλων όσοι έχουν πάρει «υπηκοότητα» για να ψηφίσουν τον Ερτουγρούλογλου και την αύξηση των ανέργων, προβάλλουν, μεταξύ άλλων, σήμερα πρωτοσέλιδα πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Εγώ σε εσένα και εσύ σε εμένα», γράφει ότι αντιδράσεις προκάλεσε η αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα Τούρκων εποίκων στους οποίους παραχωρήθηκε «υπηκοότητα», με τα οποία τους καλούν να ψηφίσουν

στις παράνομες εκλογές τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υποψήφιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στη Λευκωσία. Αναφορά γίνεται και στην έκκληση του ηγέτη του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας να γίνει διερεύνηση των τραπεζικών λογαριασμών του «πρωθυπουργού» και στην επιστολή του επί του θέματος στη «γενική εισαγγελία» και στη «βουλή». Η εφημερίδα προβάλλει, επίσης, τις αλλαγές στον πολεοδομικό σχεδιασμό στην κατεχόμενη Βοκολίδα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), υπό τον τίτλο «Με μυστικότητα και διακριτικότητα άλλαξε το διάταγμα», γράφει ότι λίγες ημέρες πριν τις «εκλογές» και με κάθε μυστικότητα έγιναν αλλαγές στο διάταγμα για τον πολεοδομικό σχεδιασμό στην κατεχόμενη Βοκολίδα. Αναφορά γίνεται και στη σύλληψη δύο ατόμων σχετικά με υπόθεση μεταφοράς κρέατος από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα. Προβάλλει, ακόμα, δηλώσεις και υποσχέσεις «υποψηφίων» κατά τις συγκεντρώσεις τους εν όψει των παράνομων εκλογών.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), στο κύριό της θέμα με τίτλο «Χίλιοι διακόσιοι είκοσι τέσσερις άνεργοι σε τρεις μήνες», αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία του «τμήματος εργασίας», σύμφωνα με τα οποία παρουσιάστηκε αύξηση στους άνεργους κατά το τρίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, οι οποίοι έφτασαν τους 1,224. Γράφει, ακόμα, ότι κηδεύτηκε χθες ο Ομέρ Χασάν Ντεπρελί, ο οποίος αγνοείτο από το 1963 όταν εξαφανίστηκε από το σπίτι του στο Κιουτσιούκ Καϊμακλί. Τα λείψανα του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στον Άγιο Βασίλειο. Προβάλλει, επίσης, τις επισκέψεις και συναντήσεις των «υποψηφίων» σε κατεχόμενες πόλεις και χωριά εν όψει των «εκλογών» της 7ης Ιανουαρίου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), στο κύριο θέμα με τίτλο «Τρεις ύποπτοι εμπρηστές διέφυγαν», γράφει ότι τρία άτομα τα οποία αναζητούνται για υπόθεση εμπρησμού σε μπαρ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο έχουν διαφύγει στην Τουρκία, ενώ η «αστυνομία» έχει συλλάβει άλλα δύο άτομα σχετικά με την υπόθεση. Γράφει, ακόμα, ότι δασώδης περιοχή στην κατεχόμενη Θέρμια καταστρέφεται, ενώ οι «αρχές» λένε ότι θα κατασκευάσουν νέο δρόμο στην περιοχή. Αλλού αναφέρει ότι δύο άτομα συνελήφθησαν σχετικά με υπόθεση παράνομης μεταφοράς κρέατος από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, ενώ 448 κιλά κρέατος έχουν κατασχεθεί.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Για το δημόσιο καλό η γενική εισαγγελία θα μπορούσε να κάνει έρευνα», γράφει ότι, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, νομικοί αναφέρθηκαν στο σκάνδαλο που ξέσπασε για τους κρυφούς λογαριασμούς του «πρωθυπουργού» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αν υπάρχει νομικό πλαίσιο που δικαιολογεί τη διερεύνηση της υπόθεσης, τότε να ενεργοποιηθεί με οδηγίες της «γενικής εισαγγελίας». Αναφέρει, ακόμα, ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, σε εκδήλωσή του απόψε στην κατεχόμενη Λευκωσία, θα εορτάσει τα 47 χρόνια από την ίδρυσή του. Προβάλλει, ακόμα, την απόφαση του «υπουργικού» να δώσει άδεια λειτουργίας σε ακόμα ένα καζίνο στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα