Κατεχόμενα δημοσκόπηση: Πρώτο το κόμμα του Οζερσάι

Πρώτο το Κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι αναδεικνύεται στα κατεχόμενα, εάν γίνονταν «βουλευτικές εκλογές» σήμερα, με μεγάλη διάφορα επτά μονάδων από το δεύτερο, το κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Η εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων Γκεζιτζί έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας που έγινε στα μέσα Μαΐου στην τ/κ κοινότητα. Στην ερώτηση «εάν αύριο είχαμε γενικές εκλογές

ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», ο κόσμος απάντησε: το κόμμα του Λαού 30,8%, το κόμμα Εθνικής Ενότητας 23,4%, το Ρεπουμπλικανικό τουρκικό κόμμα 18,1%, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 10,2%, το Δημοκρατικό κόμμα 7,8%, το κόμμα Αναγέννησης 4,8%, το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας 2,2%, το κόμμα Νέα Κύπρος 1,5%, το κόμμα Ενωμένη Κύπρος 1,2%. Διευκρινίζεται ότι τα ποσοστά αυτά είναι μετά την αναγωγή των ψήφων.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου σήμερα σε ξενοδοχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, ο Γενικός Διευθυντής, Μουράτ Γκεζιτζί υπενθύμισε ότι είναι η εταιρεία του που είχε προβλέψει το ποσοστό του Μουστφά Ακιντζί στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» και στην Τουρκία προέβλεψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Απριλίου. Ο κ. Γκεζιτζί προέβλεψε επίσης ότι σε περίπτωση «βουλευτικών» θα είναι πεντακομματική η νέα «βουλή» με την προσθήκη στα ήδη υφιστάμενα κόμματα εκείνο του κόμματος του Λαού, του Κουτρέτ Οζερσάι.

Παρατήρησε δε ότι από όλα τα υφιστάμενα τ/κ κόμματα το μόνο που έχει σημειώσει άνοδο είναι το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας. Έχει αυξηθεί, είπε, το ενδιαφέρον του κόσμου για τα εκτός «βουλής» κόμματα και ιδιαίτερα το κόμμα του Λαού και το κόμμα Αναγέννησης (που επανασυγκροτήθηκε πρόσφατα από τους έποικους).

Η πλειοψηφία των Τ/κ βρίσκει πετυχημένη την πολιτική του Τ/κ ηγέτη στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα στην ερώτηση «πώς αξιολογείτε την απόδοση του Μουσταφά Ακιντζί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», ποσοστό 18,1% απάντησε πολύ πετυχημένη, 40,5% πετυχημένη, ενώ ποσοστό 15,5% αποτυχημένη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Κυπριακό με 33,11% και ακολουθούν η διαφθορά με 26,59%, η υγεία με 26%, η παιδεία με 22,7% και η έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού με 21,88%.

Κληθέντες να κρίνουν το επίπεδο επιτυχίας της παρούσας «διακυβέρνησης» στα κατεχόμενα, ποσοστό 60,2% δίδει στην «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ 1-4 πόντους, ποσοστό 25% 5-7 πόντους και 14,8% 8-10 πόντους, που είναι και η υψηλότερη βαθμολογία.

Σε ερώτηση για την πολιτική της αρεσκείας τους, έχοντας το δικαίωμα για πέραν της μίας επιλογής, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν με ποσοστό 45,38% την πολιτική υπέρ της ειρήνης, ποσοστό 33,28% υπέρ της εθνικιστικής πολιτικής, 27,63% υπέρ της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής, 7,27% υπέρ της σοσιαλιστικής πολιτικής, ποσοστό 24,95% υπέρ της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής ενώ ποσοστό 1,9% απάντησε «άλλη πολιτική».

Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 13 και 15 Μαϊου με προσωπικές συνεντεύξεις 1481 ατόμων και το ποσοστό λάθους είναι +/- 2,5%. Σύμφωνα με τον Μουράτ Γκεζιτζί η έρευνά του, συνολικής έκτασης 90 σελίδων, πωλείται έναντι του ποσού των 25.000 ΤΛ (6.250 ευρώ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα