Κατατίθεται στη Βουλή των Ελλήνων το Ν/Σ της συμφωνίας

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, ενώ το ερώτημα επικεντρώνεται από χθες, Δευτέρα, στο ποιοι και πόσοι, κυρίως από την κυβερνητική παράταξη, θα το ψηφίσουν.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενο, ακόμα και εντός της ημέρας, ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με τους κυρίους Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, οι οποίοι ανοικτά έχουν ταχθεί εναντίον της δανειακής σύμβασης με τους

Ευρωπαίους εταίρους, να αντικαθίστανται.

Ο βασικός λόγος που προβάλλεται από κυβερνητικούς κύκλους είναι ότι οι Λαφαζάνης-Στρατούλης θα πρέπει εκτός των άλλων ως αρμόδιοι υπουργοί να υποστηρίξουν κατά την αυριανή συζήτηση-ψηφοφορία στη Βουλή μέρος των μέτρων που κατατίθενται και που εμπίπτουν εν πολλοίς στην αρμοδιότητα των δικούς τους υπουργείων.

Ο πρώτος είναι στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας. Και ο δεύτερος στο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εργασίας.

Το πρωί σήμερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «έστω και στο και παρά πέντε», να πάρει πίσω, πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη Βουλή, τα μέτρα που προβλέπονται στους όρους για να υπογραφεί με τους εταίρους η νέα δανειακή σύμβαση.

«Απαράδεκτη», χαρακτήρισε ο κ. Λαφαζάνης τη συμφωνία της Συνόδου, και είπε ότι «οι λεγόμενοι εταίροι και πρώτα απ’ όλα το γερμανικό κατεστημένο», συμπεριφέρθηκαν απέναντι στην Ελλάδα «ως στυγνοί εκβιαστές και οικονομικοί δολοφόνοι», και ωσάν αυτή «να είναι αποικία τους».

O Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι κατά την αυριανή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή επί των προαπαιτούμενων μέτρων θα εκφραστούν όλοι και καθένας με τη στάση του, και εκτίμησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην στηριχτεί ο πρωθυπουργός.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος νωρίτερα το πρωί είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, κατέστησε σαφές ότι όσο εκείνος είναι στο αξίωμα αυτό θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε να πείσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα ψήφισης των μέτρων, αλλά και της στήριξης της κυβέρνησης «σ’ αυτήν την δύσκολη φάση της θητείας της».

«Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά από όσους με εμπιστεύτηκαν, για όσα έκανα μα κυρίως για όσα δεν έκανα για να αποτραπεί αυτή η κατάληξη», επισημαίνει σε ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, σχολιάζοντας τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σημειώνει ότι θα επιστρέψει «στην κανονική του ζωή», αλλά μέχρι τότε θα ψηφίζει «“όχι” σε ό,τι μετατρέπει τη χώρα σε ειδική ζώνη φτώχειας και λεηλασίας».

Έγκυροι πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα εκτιμούν ότι οι αναμενόμενες κυβερνητικές διαρροές κατά την αυριανή ψηφοφορία μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 40 βουλευτές από την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, υπολογίζουν ότι αυτό μπορεί να δυσχεράνει τον κ. Τσίπρα πολιτικά, αλλά δεν θα τον δυσκολέψουν στο να περάσει τα μέτρα αφού οι μεν Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ) όπως εξάγεται και από σημερινές δηλώσεις του Προέδρου τους κ. Καμμένου, «θα προχωρήσουν μαζί με τον πρωθυπουργό», ενώ Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν να γίνει σήμερα, μάλλον μετατίθεται για αύριο, πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα