Καταθλιπτική η συμμετοχή των γυναικών στην εξουσία

Στοιχεία που καταμαρτυρούν το έλλειμμα συμμετοχής των γυναικών στους θεσμούς εξουσίας θα κατατεθούν στην αποψινή εκδήλωση της οργάνωσης πολιτών «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» για την παγκόσμια μέρα Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση, η οποία αποτελεί ετήσιο θεσμό, φέτος είναι αφιερωμένη στη συνεισφορά της Κύπριας γυναίκας στη Δημοκρατία.

Στοιχεία σοκ

Απογοητευτικά είναι, ωστόσο, τα στοιχεία ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στα θεσμικά σώματα που είναι εντεταλμένα να προάγουν τη δημοκρατία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του

Mediterranean Institute Gender Studies, από της ιδρύσεως της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1960 μέχρι και φέτος εξελέγησαν 256 βουλευτές, εκ των οποίων μόνο οι 17 είναι γυναίκες. Η συμμετοχή τους δεν ξεπερνά το 6,6%.

Καταθλιπτική είναι και η συμμετοχή των γυναικών στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η συμμετοχή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν ξεπερνά το 9% και κατατάσσει την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, όπου ο μέσος όρος συμμετοχής ανέρχεται στο 28%.

Οι εισηγήτριες της αποψινής εκδήλωσης, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Αναστασία Παπαδοπούλου ειδική σύμβουλος στην Επιτροπή για Κακοποίηση των Παιδιών και η Ελένη Καραολή μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Λόμπι, θα καταθέσουν απόψε τις δικές τους εισηγήσεις για ανατροπή αυτών των δεδομένων, που δεν τιμούν τη χώρα μας.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό η Επίτροπος Ισότητας κα. Ιωσηφίνα Αντωνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» θα τιμήσει με το Βραβείο Δημοκρατίας την κ. Σουζάνα Παύλου επικεφαλής του MIGS (Mediterranean Institute Gender Studies) για την προσφορά της στη Δημοκρατία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί απόψε (Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016) στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο ΟΥΝΕΣΚΟ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα