Γεωπάρκο Τροόδους: Ποδηλατώντας προς το κέντρο της γης

Ο Ποδηλατικός Όμιλος Λευκωσίας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους και συγκεκριμένα με τις κοινότητες Κατύδατα, Οίκος, Καλοπαναγιώτη και Μουτουλλά, διοργανώνουν τον 2ο Ποδηλατικό αγώνα «Ανάβαση Γεωπάρκου Τροόδους: Ποδηλατώ προς το κέντρο της Γής».

Ο αγώνας αυτός θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 στις 8:30π.μ. – 11:30π.μ., έχοντας ως σημείο εκκίνησης την πλατεία της κοινότητας Κατυδάτα και σημείο τερματισμού το Μοναστήρι

του Κύκκου. Ο αγώνας αποτελεί τον 10ο αγώνα Κυπέλλου Ποδηλασίας Κύπρου 2017 και γίνεται υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Οι ποδηλάτες θα ακολουθήσουν μια δύσκολη και ανηφορική πορεία,περνώντας μέσα από τις κοινότητες Κατύδατα-Οίκο-Καλοπαναγιώτη-Μουτουλλά προς Κύκκο.

Στον περσινό ποδηλατικό αγώνα έλαβαν μέρος περίπου 130 αθλητέ,ς ακολουθώντας σχεδόν την ίδια διαδρομή, η οποία έχει ιδιαίτερη γεωλογική και πολιτιστική αξία για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Τροόδους.

Συγκεκριμένα, η πορεία του ποδηλατικού αγώνα είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερη λόγω των σημείων αναφοράς της, όπως:

- Το Μεταλλείο της Σκουριώτισσας, που γειτονεύει με την κοινότητα Κατύδατα και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μεταλλεία χαλκού και το μοναδικό στην Κύπρο που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία.
- Τον ποταμό Καρκώτη, που απορρέει νότια της Κακοπετριάς και φτάνει μέχρι τον κόλπο της Μόρφου, περνώντας μέσα από την κοιλάδα της Σολέας. Γι’ αυτό και η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τους νερόμυλους της.
- Τον ποταμό Σέτραχο της Μαραθάσσας, που απορρέει από τον Πεδουλά και φτάνει μέχρι τον κόλπο της Μόρφου. Βόρεια, σε περίπου 2 χιλιόμετρα, βρίσκεται και το εγκαταλειμμένο μεταλλείο χαλκού του Απλικίου.
- Την Εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη και την Εκκλησία της Παναγίας του Μουτουλλά, οι οποίες είναι γνωστές ως δύο από τις δέκα βυζαντινές εκκλησίες-μνημεία του Τροόδους που ανήκουν στο κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
- Τον Γεώτοπο 50, δηλαδή τις Θειούχες πηγές στον Καλοπαναγιώτη που βρίσκονται στις όχθες του Σέτραχου ποταμού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους στο 22-952043 ή στο e-mail: [email protected] ή μέσω της σελίδας στο facebook ή μέσω της ιστοσελίδας www.anetroodos.org.

Keywords
Τυχαία Θέματα