Κατάρ: Ένας Άσπονδος Φίλος

Εξ'αφορμής των όσων διημείφθησαν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε η Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον και η Exxon Mobil προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά σχετικά με τη στρατηγική που ενδέχεται να ακολουθηθεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Exxon Mobil

με την ενδεχόμενη δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης φυσικού αεριού.

Χαρακτηριστικά, ο Προέδρος της Exxon Mobil, Στιβ Γκρινλ, δήλωσε: « Έχουμε ένα συνέταιρο που έχει μεγάλη πείρα στο LNG, την Qatar Petroleum, και εργαζόμενη μαζί ως ομάδα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις ».

Η δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG Export Terminal) όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές και στο παρελθόν, όχι μόνον αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη χώρα που το κατασκευάζει, αλλά δημιουργεί και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ενναλακτικών ενεργειακών δρόμων χωρίς περιορισμούς και αδιέξοδα από ενδεχόμενα αντικρουόμενα συμφέροντα τρίτων χωρών.

Η νυν ή η επόμενη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην επιλογή της αναδόχου εταιρείας κατασκευής του εν λόγω τερματικού, αφού ένα καθεστώς συνιδιοκτησίας είναι πολύ πιθανόν, εξαιτίας των πολιτικών και γεωπολιτικών επιπτώσεων που ενδέχεται να έχει μια λανθασμένη επιλογή. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι εξαιτίας των μικρών δυνατοτήτων του νησιού μας τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικό-οικονομικά (επιρροή στα διάφορα σημαντικά κέντρα αποφάσεων) τα συμφέροντα των φίλιων προς υμών χωρών είναι και προς το δικό μας συμφέρον, αφού de facto δε μπορούμε να χαράξουμε τη δικιά μας εξωτερική πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει και επενδύσει πάνω σε σύμφωνα συνεργασίας, τόσο με το Ισραήλ, όσο και με την Αίγυπτο. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δηλώσεις οι οποίες ενδεχομένως να διατείνονται αρνητικά προς τα συμφέροντα των εν λόγω ή μελλοντικών συμμάχων και συμμαχιών.

Ναι, είναι γεγονός ότι η Qatar Petroleum έχει την κατάλληλη πείρα και τεχνογνωσία για να κατασκευάσει έναν τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου, αλλά δεν είναι η μόνη στο χώρο. Μεγαθήρια, όπως για παράδειγμα η Shell που έχει συμφέροντα ήδη στην περιοχή, αλλά και στην Κύπρο (35% του οικοπέδου της Αφροδίτης) ή η Mitsubishi, η Chiyoda, η GJC που αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν την πλειοψηφία των τερματικών για λογαριασμό εταιρειών όπως η Exxon και η Shell με χώρα προέλευσης την Ιαπωνία. Όπως είναι γνωστό, η ζήτηση σε φυσικό αέριο στην αγορά της εν λόγω χώρας έχει ανέβει κατακόρυφα μετά την απόφαση κλεισίματος των πυρηνικών της εργοστασίων. Συνεπώς, η εν λόγω αγορά, αποτελεί πιθανό πελάτη LNG, και μπορεί να αξιοποιηθεί δίδοντας ενναλακτικές λύσεις για την αποφυγή πιθανών σκοπέλων στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, ποια θα είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Exxon Mobil κατ΄επέκταση, εάν στο μέλλον αποδειχθούν βάσιμοι οι ισχυρισμοί των περισσοτέρων μουσουλμανικών χωρών της περιοχής και του Ισραήλ, ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί την ισλαμιστική τρομοκρατία και τους ορκισμένους εχθρούς των πιο κοντινών μας συμμάχων. Ακούγονται και γράφονται από τα πιο επίσημα χείλη για τη συνεργασία του Κατάρ με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι Αιγύπτιοι πιστεύουν ότι το ειδησεογραφικό κανάλι του Κατάρ Al Jazeera που πρόσκειται στην Μουσουλμανική Αδελφότητα βοήθησε στην εκθρόνιση του Προέδρου της Αιγύπτου Μουμπάρακ και στην ενθρόνιση του Προέδρου Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο τωρινός Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θεωρεί και θεωρείται ορκισμένος εχθρός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των υποστηρικτών της. Επίσης, σημαντική είναι και η καταγγελία που προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία σχετικά με την υποστήριξη που φέρεται να παρέχει το Κατάρ στην τρομοκρατική οργάνωση της Hamas.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, σε ερώτηση στην Κνεσσέτ στης 6 Ιουνίου « οι Αραβικές Χώρες οι οποίες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, δεν το έκαναν εξαιτίας του Ισραήλ, ούτε εξαιτίας του Παλαιστινιακού Προβλήματος. Το έκαναν εξαιτίας των δικών τους ανησυχιών για την φανατική Ισλαμιστική Τρομοκρατία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ανοίγουν πόρτες συνεργασίας εξαιτίας του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας. Παρακολουθήσαμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία και να μιλάει πρώτιστος για συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατία. Το Κράτος του Ισραήλ είναι έτοιμο για μια τέτοιου είδους συνεργασία ».

Είμαστε μάρτυρες λοιπόν ιστορικών ζυμώσεων στην περιοχή τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Εάν το Κατάρ αποφασίσει να μην λάβει μέρος σε αυτήν την επικείμενη συμμαχία που φαίνεται να διαμορφώνεται εναντίον του φανατικού ισλαμισμού που υποστηρίζεται από το Σιιτικό Ισλάμ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης μας.

Θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με το Κατάρ διακινδυνεύοντας τις καλές της σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ πέφτοντας έτσι στην αγκαλιά της Τουρκίας Θα θέλει την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Κατάρ, που φέρεται να χρηματοδοτεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, να συμμετάσχει ενεργά σε ένα τόσο νευραλγικό εγχείρημα όπως τη δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Τι μηνύματα θα στείλει η Κυπριακή Δημοκρατία στις υπόλοιπες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν που εναντιώνονται στο φανατικό ισλαμισμό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία σαν κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι φάρος σταθερότητας, συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή. Στις ημέρες που διανύουμε, αυτές οι λέξεις δε θα πρέπει να είναι κενού περιεχομένου.

Η Κύπρος θα πρέπει να καταστεί κόμβος, όχι μόνο ενεργειακός αλλά και πολιτισμικός και θρησκευτικός. Η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου είναι στο χέρι μας αν θα αποτελέσουν ευχή ή κατάρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα