Καταγγελία Μαυρίδη στην ΕΕ για παρανομα έργα σε Αγ.Αμβρόσιο

Τις παράνομες επεμβάσεις και ταυτοχρόνως επικίνδυνες ενέργειες για το περιβάλλον, του κατοχικού καθεστώτος επί ελληνοκυπριακής γης κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ-Σ&Δ Κώστας Μαυρίδης με ερώτηση που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή να προβεί άμεσα σε ανάλογες ενέργειες ώστε να σταματήσουν οι συγκεκριμένες εργασίες.

Ο κος Μαυρίδης ενημέρωσε την Επιτροπή (επισυνάπτοντας φωτογραφίες) ότι στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε έξαρση αποπεράτωση οικοδομικών εγκαταστάσεων

σε ελληνοκυπριακή γη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στον κόλπο της παραλίας του Αγίου Αμβροσίου της Επαρχίας Κερύνειας, στην τοποθεσία «Παχύαμμος», έχουν αρχίσει εσπευσμένες εργασίες για την ανέγερση μεγάλου οικοδομήματος πάνω στην αμμουδιά και με ταυτόχρονη κατασκευή δρόμου.

Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής, οι εργασίες αποτελούν ξεκάθαρα παράνομες επεμβάσεις επί ελληνοκυπριακών περιουσιών με απώτερο στόχο να δημιουργήσουν τετελεσμένα, ενώ την ίδια στιγμή συζητείται το περιουσιακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου συμφωνήθηκε ο σεβασμός του ατομικού δικαιώματος ιδιοκτησίας. Αυτό φανερώνει ότι τα συμφωνηθέντα δεν τηρούνται από το κατοχικό καθεστώς. Όπως τόνισε ο Κώστας Μαυρίδης, στην πραγματικότητα τέτοιες ενέργειες σκοπό έχουν την αφαίρεση της κατεχόμενης περιουσίας από το νόμιμο Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη και απόδοσή της στον παράνομο επεμβασία (που βαφτίστηκε “χρήστης”), δυναμιτίζοντας το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στο κοινοτικό κεκτημένο, περιλαμβανομένων της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση Αποστολίδη εναντίον Όραμς που αποφάσισε οριστικά ότι το νόμιμο ιδιοκτησιακό καθεστώς στα κατεχόμενα είναι εκείνο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως σημείωσε, εξίσου σημαντικό αποτελεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι παραλία ωοτοκίας των προστατευόμενων χελωνών Καρέτα – Καρέτα, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες εργασίες στην παραλία να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει να είναι θεατής στην εκθεμελίωση του κοινοτικού κεκτημένου και στην καταστροφή του περιβάλλοντος στα κατεχόμενα, υπογράμμισε ο κος Μαυρίδης, με δεδομένο ότι μπορεί να ασκήσει πίεση μέσω των μηχανισμών χρηματοδότησης ευρωπαϊκών κονδυλίων που διοχετεύονται στα κατεχόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα