Η σκόνη οδήγησε δεκάδες άτομα στα Νοσοκομεία

Δεκάδες άτομα, όλων των ηλικιών που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα και δύσπνοια λόγω της σκόνης που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, επισκέφθηκαν σήμερα τα Νοσοκομεία της Κύπρου.

Δεκάδες άτομα επισκέφθηκαν τα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου

Γιατρός του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι 40 περίπου άτομα επισκέφθηκαν από το πρωί το Νοσηλευτήριο, παρουσιάζοντας

συμπτώματα δύσπνοιας, ξηροστομία, πονοκέφαλο και γενικά αναπνευστικά προβλήματα.

Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από τα 40 μέχρι και τα 80 χρόνια και η πλειονότητα τους αφού έτυχε των πρώτων βοηθειών απολύθηκαν.

Εξάλλου γιατρός του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οι πλείστοι ασθενείς που μετέβησαν σήμερα στο Νοσηλευτήριο, παρουσίασαν προβλήματα δύσπνοιας και βήχα.

Πρόσθεσε ότι σαράντα και πλέον άτομα διαφόρων ηλικιών ακόμα και νεαροί επισκέφθηκαν το Τμήμα και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, απολύθηκαν.

Τέσσερα περιστατικά στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

Τέσσερα περιστατικά υγείας λόγω της σκόνης που υπάρχει στην ατμόσφαιρα αντιμετώπισαν σήμερα οι λειτουργοί στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Οι τέσσερις περιπτώσεις, που ήταν ασθενείς διαφόρων ηλικιών, ευτυχώς δεν ήταν σοβαρές, σύμφωνα με λειτουργούς του ΓΝΛ.

Η σκόνη, σύμφωνα με γιατρούς του ΓΝΛ, επιδεινώνει τα συμπτώματα των ασθενών οι οποίοι ταλαιπωρούνται από άσθμα και άλλες αλλεργίες καθώς και από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και βρογχική υπερευαισθησία. Επίσης έχει ενοχοποιηθεί ακόμη και για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τα σωματίδια της σκόνης, όπως εξήγησαν, γίνονται τοξικά στην πορεία τους καθώς συσσωρεύουν στοιχεία όπως ο φωσφόρος και το πυρίτιο, μέταλλα όπως το νικέλιο και ο ψευδάργυρος, τοξικά όπως οι διοξίνες και οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες αλλά και υπολείμματα βιομηχανικών ρύπων, καυσαερίων κτλ. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προσβάλουν πολλά ζωτικά όργανα.

Ακόμη, είπαν ότι η σκόνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση στα μάτια και στο δέρμα και να επιδεινώσει τις υπάρχουσες αλλεργίες.

Το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.

Απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτουμένους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους.

Με δύσπνοια λόγω σκόνης 15 περιστατικά στο Νοσοκομείο Λεμεσού

Περίπου 15 άτομα με συμπτώματα δύσπνοιας έχουν επισκεφθεί από το πρωί το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, λόγω της πυκνής σκόνης που συνεχίζει να υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ από το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, μέχρι το μεσημέρι υπήρξαν μόνο 2-3 περιστατικά πολιτών που παρουσίασαν συμπτώματα δύσπνοιας και δυσφορίας, ωστόσο η εισροή ασθενών με τα ίδια συμπτώματα αυξήθηκε τις απογευματινές ώρες.

Η πλειοψηφία των περιστατικών αφορούσε ηλικιωμένα άτομα, στα οποία παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες, χωρίς να παρουσιαστεί οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα