Καταλονία: Όλα δείχνουν να προκύπτει «διχασμένη βουλή»

Άνοιξαν οι κάλπες στην Καταλονία για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να κρίνουν την πορεία της περιοχής, μετά από το μονομερές δημοψήφισμα που προηγήθηκε τον Οκτώβρη για την ανεξαρτησία.

Την 1η του Οκτώβρη, οι Καταλανοί προσήλθαν στις κάλπες για ένα δημοψήφισμα

που το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως παράνομο. Η μέρα αυτή σημαδεύτηκε από αιματηρές εξελίξεις, καθώς ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας της χώρας και των πολιτών.

Μετά από τις εξελίξεις της 1ης Οκτωβρίου, η βουλή της Καταλονίας ανακήρυξε τη μονομερή ανεξαρτησία της στις 27 του μήνα, σχεδόν ταυτόχρονα με απόφαση της Ισπανικής Βουλής να εφαρμόσει το άρθρο 155 του Συντάγματος, που προβλέπει την ανάληψη της κυριαρχίας της ήδη αυτόνομης περιοχής.

Τον Νοέμβρη, το Ισπανικό Δικαστήριο εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Καταλανό Πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, που κατέφυγε στις Βρυξέλλες. Τότε, η υπερασπιστική γραμμή του Πουτζντεμόν, συνοψιζόταν στη θέση ότι οι ενέργειές του ήταν αμιγώς πολιτικές και τις έλαβε με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο, στα πλαίσια των καθηκόντων που απορρέουν από την ιδιότητά του.

Στις κάλπες ξανά οι Καταλανοί

Από τις 9:00 το πρωί (ώρα Ισπανίας) της Πέμπτης, 21 Δεκεμβρίου, οι Καταλανοί ψηφίζουν για τις βουλευτικές εκλογές που κηρύχθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης θα αποφέρουν μια διχασμένη βουλή, με το κόμμα για την ανεξαρτησία (ERC) και το κόμμα της ένωσης (Κόμμα του Πολίτη) να καταλαμβάνουν τις περισσότερες θέσεις.

Γιατί είναι σημαντική η Καταλονία για την Ισπανία

Η Καταλονία θεωρείται από τις πιο σημαντικές περιοχές της Ισπανίας, καθώς η περιοχή αποτελεί περίπου το 1/5 του Ισπανικού ΑΕΠ, σύμφωνα με μια ανάλυση της Guardian.

Οι εξαγωγές από την Καταλονία αποτελούν το 1/4 των συνολικών εξαγωγών της χώρας και υπολογίζεται πως φτάνουν τα 65,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, η ανεργία στην περιοχή είναι χαμηλότερη (13,2%) από τη συνολική ανεργία στην Ισπανία, που υπολογίζεται στα 17,2%.

Επιπλέον, σχεδόν το 1/4 των εσόδων από τον τουρισμό προέρχονται από την Καταλόνια, με στοιχεία από το 2016 να δείχνουν ότι το 23,8% των τουριστών επέλεξαν την Καταλόνια για επίσκεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα