Καταλονία: Οι επιλογές Ραχόι και η στάση της Ε.Ε.

Ενιαία στάση ως προς τη διαχείριση του Καταλανικού ζητήματος, φαίνεται να υιοθετούν οι θεσμοί της Ε.Ε. και συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης δήλωσε πως σε συζήτηση που έγινε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπάρχει κοινή γραμμή στους εξής άξονες: α) ότι δεν γίνεται δεκτό το δημοψήφισμα των Καταλανών, β) γίνεται πλήρως σεβαστή η διατήρηση της έννομης τάξης και

το Ισπανικό Σύνταγμα, γ) πλήρης στήριξη προς την Κυβέρνηση Ραχόι, δ) δεν γίνεται αποδεκτή η θέση περί ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας και ε) δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται η βία.

«Από το διάγγελμα του Βασιλιά Φιλίππου, διαπιστώνει κανείς ότι οι Ισπανοί πάνε προς ενεργοποίηση του άρθρο 155 του Συντάγματος του 1978, το οποίο προνοεί πως, αν γίνει η ανακήρυξη της Δευτέρας, υπάρχουν πλέον οι ακόλουθες επιλογές: Πρώτον, η Κυβέρνηση της Ισπανίας μπορεί να αφαιρέσει οποιεσδήποτε τοπικές εξουσίες έχουν οι Αρχές της Καταλονίας, πράγμα που σημαίνει πως η Ισπανία, ως κυρίαρχο κράτος, θα τους θεωρήσει αποσχιστές. Δεύτερο, αν κλιμακωθεί η κατάσταση, μπορεί να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής και αστυνομίας αλλά και στρατού, προκειμένου να υπερασπιστεί την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας».

Ο κ. Χαραλαμπίδης χαρακτήρισε απομακρυσμένο το ενδεχόμενο αποστολής στρατού, λόγω του ότι, στην παρούσα φάση, θα δημιουργηθούν, όπως είπε, συνειρμοί και θα ξυπνήσει το φάντασμα της δικτατορίας του Φράγκο.

Επιπλέον, επεσήμανε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οικονομικού προβλήματος, δεδομένου ότι οι Καταλανοί παράγουν το 17 με 20 τοις εκατό του συνολικού ισπανικού ΑΕΠ. Εάν ανακηρύξουν κράτος, θα πρέπει να κόψουν δικό τους νόμισμα και να υπάρξουν διαρρυθμίσεις εμπορικές. Εάν, όμως, οι Ισπανοί σφραγίσουν την περιοχή της Καταλονίας, σημαίνει ότι η οικονομική ευημερία θα τελειώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα