Η επιβολή "δασμών" στο επίκεντρο του τ/κ Τύπου

Η αντίδραση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στο θέμα της φορολόγησης από το κατοχικό καθεστώς της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους και οι κατηγορίες προς τον «πρωθυπουργό» ότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς να λάβουν υπόψη τις δικές του θέσεις, είναι το κύριο θέμα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Αναφορά γίνεται και στις ουρές που σχηματίζονται στο «υπουργείο εσωτερικών» για την απόκτηση «υπηκοότητας», στην απόφαση του «υπουργού παιδείας» όπως τα προσωπικά στοιχεία μαθητών και καθηγητών κοινοποιηθούν στην Τουρκία, καθώς και στα εγκαίνια νέας «πανεπιστημιακής»

οδοντιατρικής κλινικής στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Πυροβολούμε τον εαυτό μας», αναφέρεται στην αντίδραση του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με το θέμα της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους. Ο κ. Ακιντζί ζήτησε από την «κυβέρνηση» την αναστολή της εφαρμογής της φορολόγησης της βοήθειας, αίτημα, που, όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν λήφθηκε υπόψη. Αλλού γράφει ότι ο «υπουργός παιδείας» Οζντεμίρ Μπερόβα, στα πλαίσια συμφωνίας μεταξύ κατεχόμενων και Τουρκίας για την ανάπτυξη στα κατεχόμενα της ηλεκτρονικής «κυβέρνησης», ενέκρινε την κοινοποίηση στοιχείων μαθητών και καθηγητών στην Τουρκία. Αναφέρει, ακόμα, ότι ο πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ, σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στην οικονομία των κατεχομένων, είπε ότι το 90% όσων κατοικούν στα κατεχόμενα, δανείζονται για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Κρίση στη βοήθεια», προβάλλει το θέμα της μεταφοράς βοήθειας στους εγκλωβισμένους και γράφει ότι το «υπουργείο εξωτερικών», σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι δεν έχει επιβάλει φόρους στα φάρμακα που μεταφέρθηκαν χθες στους εγκλωβισμένους, ενώ ο ηγέτης των Τ/κ κ. Ακιντζί καταδίκασε την απόφαση για επιβολή φόρων στην ανθρωπιστική βοήθεια και επέκρινε τον «υπέξ» ότι ανοίγει πληγές. Αλλού αναφέρεται στα εγκαίνια της νέας «πανεπιστημιακής» οδοντιατρικής κλινικής στην κατεχόμενη Κερύνεια. Προβάλλει, ακόμα, τις δηλώσεις του «υπουργού συγκοινωνιών» Κεμάλ Ντουρούστ σχετικά με το νέο παραθαλάσσιο οδικό δίκτυο Κώμης Κεπήρ και Επτακώμης, λέγοντας ότι αυτό θα επηρεάσει θετικά και τον τουρισμό.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μόνοι μας πυροβολούμε τον εαυτό μας», γράφει ότι έντονα αντέδρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο θέμα της φορολόγησης της βοήθειας που αποστέλλεται στους εγκλωβισμένους, ενώ επικριτικός για την απόφαση ήταν και ο Μουσταφά Ακιτνζί, ο οποίος είπε ότι είναι αχρείαστες τέτοιες ενέργειες που δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Αναφορά γίνεται και στις αντιδράσεις των κατοίκων στην κατεχόμενη Λεύκα και Καραβοστάσι στην απόφαση της «κυβέρνησης» να κάνει λιμάνι στη θαλάσσια περιοχή. Προβάλλει, ακόμα, τις δηλώσεις του Τεκσέν Κόρογλου, εκπροσώπου της πλατφόρμας για το περιβάλλον, σχετικά με το θέμα των κρουσμάτων ελονοσίας στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Κόρογλου, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας, αφού, μετά από έρευνες, φαίνεται να υπάρχουν κουνούπια τα οποία μεταφέρουν την ασθένεια.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ανεπαρκής η ασφάλεια στα τρόφιμα», γράφει ότι με ανακοίνωσή της, η ένωση Τ/κ ιατρών διαψεύδει ανακοινώσεις του «υπουργείου» γεωργίας και του «υπουργείου» υγείας σχετικά με το θέμα των ελέγχων στα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι δεν είναι επαρκείς οι έλεγχοι και ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να βρίσκονται σε κίνδυνο. Γράφει, ακόμα, ότι μόνο φάρμακα και φιάλες οξυγόνου μετάφεραν τα ΗΕ χθες στους εγκλωβισμένους, ενώ σε δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί ζήτησε την ακύρωση της απόφασης για επιβολή φόρων στην ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλού αναφέρει ότι σε δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της επίλυσης του Κυπριακού μέσω διπλωματίας και διαπραγματεύσεων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ουρές για την υπηκοότητα», γράφει ότι ουρές σχηματίζονται στο «υπουργείο εσωτερικών» για την απόκτηση της «υπηκοότητας» από όλους όσοι έχουν εγκριθεί από το «υπουργικό συμβούλιο», αλλά και από όσους θέλουν να αιτηθούν για να την αποκτήσουν. Προβάλλει, ακόμα, το θέμα με τη μεταφορά της βοήθειας στους εγκλωβισμένους και γράφει ότι χθες μεταφέρθηκαν μόνο φάρμακα, ενώ αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη επί του θέματος. Αλλού γράφει ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθούν οι προσφορές για την εφαρμογή του 4,5G στην κινητή τηλεφωνία στα κατεχόμενα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα