Καταλονία: Η ισπανική Κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές

Το Υπουργικό στη Μαδρίτη εξετάζει όλες τις επιλογές για την κατάσταση στην Καταλονία

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές για να απαντήσει στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Καταλονία την επομένη της συνεδρίασης του κοινοβουλίου, κατά την οποία ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής της Ισπανίας κήρυξε ανεξαρτησία με αναστολή, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στη Μαδρίτη.

κυβέρνηση συνέρχεται. Και εξετάζει όλες τις επιλογές", δήλωσε η πηγή. Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία είχε ανακοινώσει

χθες τη σύγκληση σήμερα το πρωί του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου, εξηγώντας ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν "δεν ξέρει πού είναι, πού πηγαίνει και με ποιον".

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η διαμάχη ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την ηγεσία της Καταλονίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω συνομιλιών. "Μία μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, θα ήταν ανεύθυνη. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω συνομιλιών με βάση το κράτος δικαίου και εντός του πλαισίου του ισπανικού Συντάγματος", είπε.

Το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συνήλθε στις δέκα ώρα Κύπρου και αναμένεται να αποφασίσει ποια μέτρα θα λάβει μετά τη χθεσινή κίνηση του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι η χθεσινή ομιλία του πρόεδρου της Καταλονίας ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου ήταν ένα "τέχνασμα", αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες εντός του πλαισίου που τίθεται από το Σύνταγμα της Ισπανίας. Ο Αλφόνσο Ντάστις εξήγησε ότι η Ισπανία δεν μπορεί να οργανώσει δημοψήφισμα για την Καταλονία, διότι δεν το επιτρέπει το ισχύον Σύνταγμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα