Κατακλυσμός με… καύσωνα

Οι παραλιακοί δήμοι έχουν την τιμητική τους σήμερα, με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα
Παρά το εορταστικό κλίμα, ελλοχεύουν κάποιοι κίνδυνοι από τις εξορμήσεις στην παραλία. Για αποφυγή προβλημάτων και ατυχημάτων, η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της επεσήμανε τι πρέπει να προσέχουμε, για μιαν ασφαλή ημέρα στις όμορφες κυπριακές θάλασσες

Θερμοκρασίες που αγγίζουν τα όρια του καύσωνα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της σημερινής γιορτής του Αγίου Πνεύματος. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι επακόλουθο της θερμής αέριας μάζας που φθάνει από την Αφρική σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και που προκαλεί μεγάλη

ανησυχία. Σήμερα το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου και κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βιώσουμε τον πρώτο καύσωνα για φέτος.

Όπως όλα δείχνουν, οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Και όλα αυτά, λόγω της θερμής αέριας μάζας από την Αφρική, που πλησιάζει απειλητικά την Ευρώπη. Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για έναν από τους χειρότερους καύσωνες που έζησε ποτέ η Ευρώπη και αναμένουν να δουν μέχρι πού θα φθάσει ο υδράργυρος.

Όλες οι εκδηλώσεις του νησιού
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, πάντως, οι παραλιακοί δήμοι του νησιού έχουν την τιμητική τους, γι' αυτό και φρόντισαν να φτιάξουν ένα άκρως διασκεδαστικό πρόγραμμα για την ημέρα του Κατακλυσμού, αποτελούμενο από συναυλίες με μεγάλα ονόματα του ελληνικού και κυπριακού πενταγράμμου, χορευτικές και παραδοσιακές βραδιές, παραστάσεις και άλλα πολλά, προσκαλώντας τον κόσμο να ζήσει μιαν άκρως ανεβαστική μέρα.

Αγία Νάπα: Ένα πλούσιο πρόγραμμα με γνωστούς καλλιτέχνες ετοιμάζει ο Δήμος της Αγίας Νάπας για τον Κατακλυσμό, στο λιμανάκι. Σήμερα στις 18.00 διοργανώνεται διαγωνισμός τσαττιστών, ερωτικών τραγουδιών και ποιημάτων, ενώ στις 21.00 συναυλία με την Έλλη Κοκκίνου.

Λάρνακα: Στη Λάρνακα θα γιορτάσουν και φέτος τον Κατακλυσμό με διάφορες εκδηλώσεις. Ο Πολιτιστικός Όμιλος Βρακοφόροι θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς από την Τζια (Κέα), τη Δευτέρα και ώρα 20.55. Επιπλέον, ένα ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα με την Εύη Καπάταη θα ξεκινήσει στις 21.15, ενώ στις 22.30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Βασίλη Καρρά και την ορχήστρα του. Για τους πιο νεαρούς θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 21.25 συναυλία με την Ελευθερία Ελευθερίου και στις 22.20 συναυλία με τον STAN και την ορχήστρα του.

Λεμεσός: Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τον Μιχάλη Ττερλικκά και το μουσικό σχήμα «Αντάμα» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στο Θεατράκι του Παραθαλάσσιου Πάρκου στη Λεμεσό. Εκεί θα χορεύει ο Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Λεμεσού «Διόνυσος». Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 21.00 και θα περιλαμβάνει τραγούδια και χορούς της Κύπρου αλλά και τσιαττιστά.

Πάφος: Η καθιερωμένη πανήγυρις του Κατακλυσμού στην Πάφο προσελκύει δεκάδες χιλιάδες κόσμου, ντόπιους και ξένους. Το παραλιακό μέτωπο της Λεωφόρου Ποσειδώνος στην τουριστική περιοχή Κάτω Πάφου, πλησίον του Κάστρου, έχει κατακλυστεί τις τελευταίες μέρες από μικροπωλητές και επισκέπτες. Σήμερα θα τραγουδήσει η Χρύσπα η ώρα 20.00, στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου.

Με γλυκιά γεύση
Κατακλυσμός χωρίς λουκουμάδες βέβαια δεν γίνεται. Για την κατασκευή του λουκουμά, του αγνού αυτού γλυκού, μίλησε στο ΚΥΠΕ η Ανδρούλα Πρέστου, από τις παραδοσιακές κατασκευάστριες της Πάφου. Η κ. Πρέστου ανέφερε χαριτολογώντας πως ο κόσμος επιμένει στο να γεύεται τους παραδοσιακούς λουκουμάδες.

Οι γονείς της, συνέχισε, τους δίδαξαν πώς να κατασκευάσουν τα παραδοσιακά γλυκά εδέσματα, ωστόσο, παρατήρησε, τα παλαιότερα χρόνια η διαδικασία της παρασκευής του λουκουμά ήταν πολύ δύσκολη. Μικροπωλητές και φέτος πωλούν διάφορα παραδοσιακά προϊόντα, τα περισσότερα φτιαγμένα από τους ίδιους ή αποτελούν μέρος της δικής τους παραγωγής. Κάποιοι δουλεύουν, άλλοι λιγότερο… ωστόσο όλοι παραδέχονται πως οι παλιές καλές μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Το έθιμο του Κατακλυσμού
Σε όλη την Κύπρο υπάρχει η συνήθεια να «κατακλύζονται». Ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες, εκτοξεύουν νερό ο ένας στον άλλο, για να φύγει κάθε κακό από κοντά τους. Στις παράλιες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, οι κάτοικοι ξεχύνονται στις ακρογιαλιές παίζοντας, βουτώντας στη θάλασσα ή ρίχνοντας θαλασσινό νερό, που καθαρίζει τους ρύπους, σωματικούς και ψυχικούς.

Το έθιμο του Κατακλυσμού θεωρείται στη ρίζα του ειδωλολατρικό, αφού πηγάζει από τη λατρεία της Θεάς Αφροδίτης και του Άδωνη, που γιόρταζαν οι αρχαίοι Κύπριοι στην Πάφο, την Αμαθούντα και όπου υπήρχαν βωμοί της Αφροδίτης και του Άδωνη, οι οποίοι προσείλκυαν προσκυνητές από τα διάφορα χωριά. Τη λατρεία της θεάς συνόδευαν λουτρά καθαρμού και αθλητικοί αγώνες, τραγούδια και χοροί, ποιητικοί και μουσικοί αγώνες.

Κρίνοντας από το περιεχόμενο των τελετών του Κατακλυσμού, σήμερα διαπιστώνουμε την ομοιότητα με τις εκδηλώσεις της αρχαίας λατρείας της Αφροδίτης και του Άδωνη. Ο καθαρμός διά του ζώντος ύδατος σήμερα, το φως του Αγίου Πνεύματος που κατακλύζει την ψυχή του ανθρώπου.

Κίνδυνοι στην παραλία
Παρά το εορταστικό κλίμα, ελλοχεύουν κάποιοι κίνδυνοι από τις εξορμήσεις στην παραλία. Για αποφυγή προβλημάτων και ατυχημάτων, η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της επεσήμανε τι πρέπει να προσέχουμε, για μιαν ασφαλή ημέρα στις όμορφες κυπριακές θάλασσες:

· Θα πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι, ως λουόμενοι, επιβάλλεται να παραμένουμε μέσα στις περιοχές λουομένων, όπως αυτές καθορίζονται από τις κόκκινες σημαδούρες κατά μήκος της παραλίας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τους καθορισμένους διαύλους σκαφών που βρίσκονται καθέτως των παραλιών.

· Αν έχετε μαζί σας παιδιά, προτιμήστε να επισκεφθείτε παραλίες που διαθέτουν ναυαγοσώστες. Όπως και να έχει όμως, μην τα αφήσετε για κανένα λόγο να κολυμπούν ανεπιτήρητα. Αν μάλιστα τα παιδιά είναι κάτω των 5 ετών, επιβάλλεται στενή και συνεχής επιτήρησή τους. Μην ξεχνάτε, σε όλες τις περιπτώσεις, τα παιδιά να φορούν το σωσίβιό τους.

· Ακόμη κι αν πιστεύετε ότι είστε άριστος κολυμβητής ή κολυμβήτρια, ποτέ μην πάτε μόνοι για κολύμπι. Προτιμήστε πάντοτε να συνοδεύεστε από κάποιο άλλο πρόσωπο.

· Μετά την κατανάλωση φαγητού ή οινοπνεύματος, αποφύγετε να εισέλθετε στη θάλασσα. Αφήστε πρώτα να περάσουν τουλάχιστον τρεις ώρες από την ώρα του φαγητού και μετά να κολυμπήσετε.

· Αν σας αρέσουν οι βουτιές, οφείλετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως να αποφεύγετε τις βουτιές με το κεφάλι. Αν πάλι ασχολείστε με τις υποβρύχιες καταδύσεις, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε πάντοτε την αναγνωρισμένη σημαδούρα καταδύσεων ή σημαδούρα επιφάνειας χρώματος κόκκινου ή πορτοκαλί (τα άλλα χρώματα δεν γίνονται αντιληπτά στη θάλασσα από απόσταση). Όταν είστε στο νερό, φροντίστε πάντοτε το μήκος του σχοινιού της σημαδούρας να είναι κατακόρυφο πάνω από εσάς, προς την επιφάνεια.

Από πλευράς Αστυνομίας, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, πραγματοποιώντας συνεχείς περιπολίες στις ακτές, πάντοτε έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε οποιονδήποτε χρειαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα