Ύποπτες..οσμές και στο ΣΑΛ Λευκωσίας

Η αρχή έγινε από το Αποχετευτικό Πάφου. Ακολούθησε αυτό της Λάρνακας, όπου ξεσκεπάστηκαν διαδρομές μιζών δεκάδων χιλιάδων ευρώ με πολλούς αποδέκτες, ανάμεσα σε αυτούς και τους πάλαι ποτέ ανώτατους άρχοντες των πόλεων αυτών.

Ύποπτες διαδρομές χρημάτων όμως εντοπίζονται και στο ΣΑΛ Λευκωσίας. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SigmaLive, οι έρευνες των ανακριτικών αρχών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις τόσο με τη Νομική Υπηρεσία αλλά και με την Ελεγκτική Υπηρεσία προκειμένου να υπάρξει

συντονισμός για τα περαιτέρω βήματα.

Για την υπόθεση, διερευνώνται μεταξύ άλλων, αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη αδικημάτων, αδικήματα που άπτονται διαφθοράς καθώς επίσης και αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το ιστορικό του ΣΑΛ Λευκωσίας

Η κατασκευή του Αποχετευτικού ξεκίνησε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΑΛ, το 2003 και συμπληρώθηκε για τους Δήμους της Μείζονος Λευκωσίας αλλά και στον Δήμο Γερίου.

Από την ίδρυση του Συμβουλίου το 1971 μέχρι το έτος 2001 έχουν κατασκευαστεί κυρίως αγωγοί συνολικού μήκους 330 χιλιομέτρων και αγωγοί οικιακών συνδέσεων μήκους 110 χιλιομέτρων στις δημαρχούμενες περιοχές των Δήμων Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, μέρος των Δήμων Στροβόλου και Αγλαντζιάς όπως και στους Κυβερνητικούς Οικισμούς «Πάνω Λακατάμια», «Χρυσοσπηλιώτισσα» καθώς και στον συνοικισμό Αυτοστέγασης Ανάγυιας.

Για τις κοινότητες Κοκκινοτριμιθιάς, Παλιομετόχου και Αγίων Τριμιθιάς, καθώς και για τον Δήμο Τσερίου, το έργο αναμένετο να ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2013.

Το όλο Έργο περιλαμβάνει σχεδίαση και εγκατάσταση 1200 χιλιομέτρων περίπου, κυρίως αγωγών, καθώς και 500 χιλιομέτρων οικιακών συνδέσεων, 7 κύριων αντλιοστασίων, 30 χιλιομέτρων αγωγών πιέσεως και κυρίως αγωγών βαρύτητας, καθώς επίσης και κατασκευή 2 Εργοστασίων Επεξεργασίας Λυμάτων.

Ένα από τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων έχει κατασκευαστεί στην περιοχή Βαθειάς Γωνιάς με δυναμικότητά 22.000 κ.μ. λυμάτων ημερησίως και έχει λειτουργήσει στις αρχές του 2010. Το δεύτερο εργοστάσιο έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί στην Πάνω Δευτερά (Ανθούπολη) στον ίδιο χώρο που βρισκόταν το προηγούμενο εργοστάσιο και η δυναμικότητα του είναι 13.000 κ.μ. λυμάτων ημερησίως.

Το συνολικό κόστος του Έργου, το οποίο περιλαμβάνει και 13 εν όλω περιαστικές περιοχές περιλαμβανομένου και του Δήμου Ιδαλίου, υπολογίζεται να είναι της τάξης των €270 εκ.

Η όλη δαπάνη θα καλυφθεί από τρία συναφθέντα δάνεια συνολικού ύψους €220 εκ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα καθώς και από χορηγία της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα