Καταδίκες κυπριακών εταιρειών για παραβίαση νομοθεσίας

Καταδίκες για παραβάσεις της νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το 2016.


Στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προώθησε την ποινική δίωξη Εργοδοτών, Δημοτικής Αρχής και Συνεταιρισμού, που παρέβηκαν τις διατάξεις της νομοθεσίας, η οποία αφορά θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καταδίκασε μέσα στο 2016:

1. Την εταιρεία

«ΕΛΛΗΝΑΣ &ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ ΜΩΣΑΙΚΑ ΛΤΔ», που δραστηριοποιείται στον τομέα επεξεργασίας μαρμάρων, πέτρας και γρανίτη σε συνολικό πρόστιμο €4,750, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον τραυματισμό εργουδοτούμενου της και έθεσαν σε κίνδυνο άλλους εργοδοτούμενούς της:

(α) Παράλειψη παροχής και διατήρησης μεθόδου εργασίας για την ασφαλή διεξαγωγή της εργασίας εκφόρτωσης πλακών μαρμάρου με τη χρήση μηχανισμού συγκράτησης, ανάρτησης και μεταφοράς μαρμάρων που βρισκόταν σε περονοφόρο όχημα, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός της να καταπλακωθεί από πλάκες μαρμάρου, όταν αυτές ανατράπηκαν κατά την τοποθέτησή τους σε μεταλλικό στήριγμα και να υποστεί κατάγματα και στα δύο πόδια.

(β) Παράλειψη παροχής σε εργοδοτούμενούς της κατάλληλων οδηγιών και επιτήρησης κατά την εκτέλεση εργασιών εκφόρτωσης πλακών μαρμάρων.

(γ) Παράλειψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, προβαίνοντας σε κατάλληλες διευθετήσεις για αποτελεσματικό προγραμματισμό, οργάνωση και έλεγχο για τον καθορισμό προληπτικών και προστατευτικών μέτρων.

(δ) Παράλειψη να έχει στη διάθεσή της γραπτή εκτίμηση των κινδύνων, για την ασφάλεια και υγεία των εργοδοτούμενών της, με βάση την οποία να καθορίζονται τα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων, κατά την εκτέλεση εργασιών εκφόρτωσης πλακών μαρμάρων.

2. Τη Δημοτική Αρχή «Δήμο Στροβόλου», κάτοχο του υποστατικού του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου, σε συνολικό πρόστιμο €1,250, για παράληψη προστασίας κυκλώματος ρευματοδοτών με αυτόματο διακόπτη διαρροής (RCD), ευαισθησίας τουλάχιστο 30mΑ, κατά παράβαση των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας στους Χώρους Εργασίας Κανονισμών, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια τελικής πρόβας καλλιτεχνικής εκδήλωσης, δύο μαθητές και ο μαέστρος να υποστούν ηλεκτροπληξία.

3. Την εταιρεία “MOUNTAIN ROSE GARDEN LTD”, που δραστηριοποιείται στον τομέα αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων σε συνολικό πρόστιμο €10,000, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας στους Χώρους Εργασίας Κανονισμών, των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών για τη Σήμανση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της, πρόσωπα στην εργασία, καθώς και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη εγκατάστασης αυτόματου διακόπτη διαρροής (Residual Current Device, RCD) υψηλής ευαισθησίας τουλάχιστον 30mA ή και μικρότερης ή άλλων κατάλληλων συσκευών σε ηλεκτρικά κυκλώματα που τροφοδοτούσαν ρευματοδότες, φορητές ή κινητές συσκευές ή εξοπλισμό εργασίας, με αποτέλεσμα πρόσωπα στην εργασία, καθώς και άλλα πρόσωπα να εκτίθενται σε κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

(β) Παράλειψη διασφάλισης ύπαρξης επαρκούς καθαρού αέρα στους κλειστούς χώρους εργασίας από φυσικό ή τεχνητό εξαερισμό για την προστασία της υγείας των προσώπων στην εργασία.

(γ) Παράλειψη παροχής για τις ανάγκες των εργοδοτουμένων της κατάλληλων χώρων υγειονομικών διευκολύνσεων κοντά στις θέσεις εργασίας τους, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η ευημερία τους.

(δ) Παράλειψη παροχής επαρκών εξόδων κινδύνων, εύκολα ανοιγόμενων προς τα έξω, για την ασφαλή διαφυγή των εργοδοτουμένων της από το χώρο εργασίας.

(ε) Παράλειψη εγκατάστασης συστήματος εφεδρικού φωτισμού, έτσι ώστε πρόσωπα στην εργασία να δύνανται να εγκαταλείψουν με ασφαλή τρόπο το κτίριο σε περίπτωση βλάβης του τεχνητού φωτισμού.

(στ) Παράλειψη παροχής ή εξασφάλισης ύπαρξης σήμανσης ασφάλειας ή / και υγείας, με αποτέλεσμα τόσο οι εργοδοτούμενοί της, όσο και άλλα πρόσωπα που διακινούνταν στην περιοχή να εκτίθενται σε κίνδυνο τραυματισμού λόγω μη ενημέρωσής τους για τους υπαρκτούς ή πιθανούς κινδύνους.

(ζ) Παράλειψη διασφάλισης καθαρών και ελεύθερων από εμπόδια δαπέδων στους χώρους του υποστατικού για την ασφαλή διαφυγή των εργοδοτουμένων της από τον χώρο εργασίας.

(η) Παράλειψη παρουσίασης μελέτης από Πολιτικό Μηχανικό, μέλος του ΕΤΕΚ ή άλλο σχετικό έγγραφο που να αποδεικνύει την στατική επάρκεια των μεταλλικών ραφιών αποθήκευσης εμπορευμάτων και την αντοχή στα φορτία τα οποία εναποτίθεντο σε αυτά, όπως ζητήθηκε από Επιθεωρητή.

(θ) Παράλειψη διασφάλισης (α) ότι οι στέγες, στις οποίες τοποθετήθηκαν φορτία από ξύλινα παλέτα εξασφάλιζαν επαρκή αντοχή και στερεότητα, και (β) ότι τα μεταλλικά ράφια αποθήκευσης εμπορευμάτων ήταν ανθεκτικής κατασκευής και εξασφάλιζαν επαρκή αντοχή στα φορτία που εναποτίθεντο σε αυτά.

(ι) Παράλειψη αποτελεσματικής περίφραξης των δαπέδων στο σημείο παραλαβής εμπορευμάτων.

(ια) Παράλειψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, στο οποίο να περιγράφονται μεταξύ άλλων οι διευθετήσεις για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο, καθώς και την παρακολούθηση και την αναθεώρηση των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που έπρεπε να λαμβάνονταν για τις δραστηριότητες στον χώρο εργασίας που ενέχουν κινδύνους.

(ιβ) Παράλειψη να έχει στη διάθεσή της γραπτή εκτίμηση των κινδύνων, για την ασφάλεια και την υγεία των εργοδοτούμενών της και άλλων προσώπων, με βάση την οποία να καθορίζονται τα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων.

4. Την εταιρεία “TELMEN LIMITED”, που ανέλαβε την εκτέλεση ηλεκτρολογικών εργασιών κατά την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνολικό πρόστιμο €3,500, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό εργοδοτούμενου της και έθεσαν σε κίνδυνο άλλους εργοδοτούμενους της:

(α) Παράλειψη σχεδιασμού, κατασκευής, εγκατάστασης και συντήρησης κατάλληλου και ασφαλούς προσωρινού δαπέδου εργασίας (ικριώματος), επί της μεταλλικής φέρουσας κατασκευής του υπό κατασκευή εναέριου διαδρόμου που θα ένωνε τον 2ο όροφο δύο κτιρίων, με αποτέλεσμα κατά την εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης σωληνώσεων και καλωδιώσεων για τον φωτισμό του εναέριου διαδρόμου, μέρος του δαπέδου εργασίας να σπάσει, να καταρρεύσει και εργοδοτούμενός της να πέσει από ύψος περίπου έξι μέτρων και να τραυματιστεί σοβαρά σε διάφορα μέρη του σώματός του.

(β) Παράλειψη σχεδιασμού, κατασκευής, εγκατάστασης και συντήρησης κατάλληλων και ασφαλών προσωρινών δαπέδων εργασίας (ικριωμάτων), με αποτέλεσμα εργοδοτούμενα της πρόσωπα που χρησιμοποιούσαν τα εν λόγω δάπεδα εργασίας να εκτίθενται σε κίνδυνο τραυματισμού.

(γ) Παράλειψη παροχής στους εργοδοτούμενούς της κατάλληλης επιτήρησης με αποτέλεσμα εργοδοτούμενά της πρόσωπα που ασχολούνταν με ηλεκτρολογικές εργασίες να εκτίθενται σε κίνδυνο τραυματισμού.

5. Την εταιρεία “CYBARCO PLC”, εργολάβο ολόκληρου του έργου ανέγερσης των κτηριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνολικό πρόστιμο €4,000, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών και των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό εργοδοτούμενου της εταιρείας “TELMEN LIMITED” και έθεσαν σε κίνδυνο άλλα πρόσωπα στην εργασία:

(α) Παράλειψη σχεδιασμού, κατασκευής, εγκατάστασης και συντήρησης κατάλληλου και ασφαλούς προσωρινού δαπέδου εργασίας (ικριώματος), επί της μεταλλικής φέρουσας κατασκευής του υπό κατασκευή εναέριου διαδρόμου που θα ένωνε τον 2ο όροφο δύο κτιρίων, με αποτέλεσμα κατά την εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης σωληνώσεων και καλωδιώσεων για το φωτισμό του εναέριου διαδρόμου, μέρος του δαπέδου εργασίας να σπάσει, να καταρρεύσει και εργοδοτούμενος της εταιρείας “TELMEN LIMITED” να πέσει από ύψος περίπου έξι μέτρων και να τραυματιστεί σοβαρά σε διάφορα μέρη του σώματος του.

(β) Παράλειψη σχεδιασμού, κατασκευής, εγκατάστασης και συντήρησης κατάλληλων και ασφαλών προσωρινών δαπέδων εργασίας (ικριωμάτων), με αποτέλεσμα πρόσωπα στην εργασία που χρησιμοποιούσαν τα εν λόγω δάπεδα εργασίας να εκτίθενται σε κίνδυνο τραυματισμού.

(γ) Παράλειψη αναπροσαρμογής του Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας σε συνάρτηση με την εξέλιξη των εργασιών και ανάλυσης των μεθόδων εργασίας κατά φάσεις και μεταξύ άλλων καθορισμού των ειδικών μέτρων, περιλαμβανομένων και των μεθόδων εργασίας κατά την εκτέλεση εργασιών σε ύψος και της συγκεκριμένης εργασίας τοποθέτησης καλωδίων στον εναέριο διάδρομο, η οποία ενείχε ειδικούς κινδύνους που ήταν δυνατόν να προβλεφθούν πριν την έναρξη των εργασιών, με αποτέλεσμα πρόσωπα στην εργασία που ασχολούνταν με ηλεκτρολογικές εργασίες να εκτίθενται σε κίνδυνο τραυματισμού.

6. Τον συνεταιρισμό «TELMEN LTD ΚΑΙ ΑΝΤΡΕΑΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΤΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΙΜΙΤΕΔ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ», που ανέλαβε την εκτέλεση ηλεκτρολογικών εργασιών κατά την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνολικό πρόστιμο €4,000, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών και των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, που προκάλεσαν το σοβαρό τραυματισμό εργοδοτούμενου της εταιρείας «TELMEN LIMITED» και έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενους του και άλλα πρόσωπα στην εργασία:

(α) Παράλειψη σχεδιασμού, κατασκευής, εγκατάστασης και συντήρησης κατάλληλου και ασφαλούς προσωρινού δαπέδου εργασίας (ικριώματος), επί της μεταλλικής φέρουσας κατασκευής του υπό κατασκευή εναέριου διαδρόμου που θα ένωνε τον 2ο όροφο δύο κτιρίων, με αποτέλεσμα κατά την εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης σωληνώσεων και καλωδιώσεων για τον φωτισμό του εναέριου διαδρόμου, μέρος του δαπέδου εργασίας να σπάσει, να καταρρεύσει και εργοδοτούμενος της εταιρείας «TELMEN LIMITED» να πέσει από ύψος περίπου έξι μέτρων και να τραυματιστεί σοβαρά σε διάφορα μέρη του σώματος του.

(β) Παράλειψη σχεδιασμού, κατασκευής, εγκατάστασης και συντήρησης κατάλληλων και ασφαλών προσωρινών δαπέδων εργασίας (ικριωμάτων), με αποτέλεσμα πρόσωπα στην εργασία που χρησιμοποιούσαν τα εν λόγω δάπεδα εργασίας να εκτίθενται σε κίνδυνο τραυματισμού.

(γ) Παράλειψη να έχει στη διάθεση του γραπτή εκτίμηση των κινδύνων με βάση την οποία να καθορίζονται τα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργοδοτουμένων του και των προσώπων που επηρεάζονταν από την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του.

Keywords
Τυχαία Θέματα