Καταδικάζει η ΕΟΔ όσα διαδραματίζονται στην Τζιουμχουριέτ

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), με ανακοίνωση της, καταδικάζει έντονα την απόπειρα δολοφονίας στις 6 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη εναντίον του δημοσιογράφου Can Dündar της καθημερινής εφημερίδα Τζιουμχουριέτ και τις ποινές φυλάκισης πέντε χρόνων και δέκα μηνών στον Can Dündar και πέντε χρόνια στον Erdem Gül για την αποκάλυψη και δημοσίευση κρατικών μυστικών.

.

Η εφημερίδα δημοσίευσε τον Μάιο του 2015 πλάνα που δείχνουν την κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας να δίνει

όπλα στο Ισλαμικό Κράτος το 2014, για το οποίο οι δημοσιογράφοι της έχουν έκτοτε κατηγορηθεί για αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

"Αυτή η νέα κατηγορία είναι σαφώς απαράδεκτη, σε αντίθεση με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για μια δίκαιη δίκη, καθόσον το Δικαστήριο αποφάσισε να κρατήσει τη δίκη κεκλεισμένων των θυρών", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Mogens Blicher Bjerregård.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, να διώξουν όλους τους παραβάτες της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου. Γι αυτό το σοβαρό συμβάν πρέπει να αντιδράσουν οι διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα