Κασουλίδης: 'Εκανε λάθος ο ΔΗΣΥ να πέσει στην παγίδα ΕΛΑΜ

"Έκανε λάθος ο ΔΗΣΥ να πέσει στην παγίδα του ΕΛΑΜ" για την τροπολογία στη Βουλή, σε σχέση με το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, σύμφωνα με τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Σίγμα, "Χωρίς Περιστροφές", ο κ.Κασουλίδης επεσήμανε ότι ο Ακιντζί δεν αφήνει περιθώριο με τον τρόπο που λειτουργεί, ούτε καν για διόρθωση του λάθους, όπως το αποκαλεί ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ακόμα και να το ήθελε, δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από όσα έχει ήδη κάνει, σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Συνέχισε λέγοντας ότι σε "Ελλάδα και Γαλλία δεν δέχονται να υπερψηφίσουν οποιαδήποτε τροπολογία, η οποία έρχεται από κόμματα αντίστοιχα του ΕΛΑΜ. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο, όπου η Βουλή να καθορίζει τί πρέπει να διδάσκεται στις τάξεις και τα σχολεία", τόνισε.

Έχουμε ακόμα δρόμο στις διαπραγματεύσεις

Πόλύ γρήγορα για συμπεράσματα δίκην μνημοσύνου για τις συνομιλίες, έχουμε ακόμα δρόμο", ήταν η θέση του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, σε σχέση με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

Συνέχισε λέγοντας ότι "ενώ η Τουρκία με διάφορες τακτικές απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε σχέση με τον πυρήνα του Κυπριακού , ωστόσο η ε/κ πλευρά έπρεπε να μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία "για να καταφέρουμε η Τουρκία να θέσει τις απόψεις της για το κεφάλαιο της Ασφάλειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου, ενώ ξεκαθάρισε ότι "δεν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη διαδικασία, χάρην της ελπίδας. Έγινε μεγάλη πρόοδος, θα είναι κρίμα να πάει χαμένη όλη αυτή η δουλειά, πόσο μάλλον για ένα τέτοιο λόγο για τον οποίο αποχώρησε από τις συναντήσεις ο Ακιντζί.

Σε σχέση με το εδαφικό και την παρουσίαση χαρτών, ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι "στο εδαφικό κάναμε το χατήρι στον Ακιντζί και παρουσιάσαμε τους χάρτες, χωρίς να δημοσιοποιήσουμε κάτι, έτσι ώστε να μην εκτεθεί στην τ/κ πλευρά, το τι είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει. Την ίδια στιγμή όμως νομιμοποιούμαστε να θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και με τη Μόρφου για να αποφασίσουμε τι θα γίνει με την εκ περιτροπής προεδρία".

Αν τα τρια αυτά ζητήματα λύθούν τότε το Κυπριακό θα λυθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τον Μουσταφά Ακιντζί και τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "με τον Ακιντζί προχωρήσαμε σε ένα σημείο που δεν ξαναέγινε ποτέ μέχρι σήμερα. Πλέον διαφαίνονται οι δυνατότητες της τ/κ ηγεσίας έναντι της Άγκυρας, ασχέτως με το ότι πλέον η Άγκυρα κινεί τα νήματα. Το 60% που πήρε ο Ακιντζί στις λεγόμενες "εκλογές" στα κατεχόμενα, έγινε αντιληπτό ως επιθυμία των Τ/κ για λύση και για απογαλακτισμό από την Τουρκία και όχι άδικα".

Ξεκαθάρισε επίσης ότι "δεν είναι θέμα καλού ή κακού Ακιντζί. Είναι θέμα εντολής που πήρε για να κωλυσιεργήσει. Είναι φανερό ότι αυτή την περίοδο δεν έχει πρόθεση να κάνει βήματα η Τουρκία".

Συνόψισε επίσης το γιατί συμβαίνει αυτό σε δυο λόγους, οι οποίοι είτε συντρέχουν, είτε ισχύει ο ένας από τους δυο:

το δημοψήφισμα στην Τουρκία είναι σε 45 μέρες. Κανένας στην Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο αυτή την περίοδο και μας κατηγορούν ότι εμείς έχουμε προεκλογική 12 μήνες.Θέλουν να πάμε σε Διάσκεψη με όλα τα θέματα ανοικτά για να έχουν περισσότερα διαπραγματευτικά χαρτιά, κάτι που εμείς δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση.

"Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά την αδυναμία της θέσης της για την παραμονή εγγυήσεων εξού και αντιδρά με τον τρόπο αυτό στις εξελίξεις. Είδε ότι δεν βρίσκει την απαραίτητη ανταπόκριση από το διεθνή παράγοντα", σημείωσε.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την πρόβλεψη ότι "στην επόμενη Διάσκεψη για το Κυπριακό, θα υπάρξει κατάλληλη παρασκηνιακή προετοιμασία από τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε όλα να είναι προμαγειρεμένα, μέχρι την ώρα της Διάσκεψης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στη Γενεύη το Γενάρη, γιατί δεν είχαν την πρόθεση να ανοίξουν τα χαρτιά τους". Συμπλήρωσε δε ότι στην επόμενη διάσκεψη όποτε και να πραγματοποιηθεί θα πρέπει η Τουρκία να καταθέσει τις θέσεις της.

"Η πάλη μεταξύ χειραφέτησης και χειραγώγησης από την Τουρκία είναι μια συνεχής πάλη για την τ/κ κοινότητα", επεσήμανε ο Ιωάννης Κασουλίδης. "Θα πρέπει πρώτα να καταφέρουμε λύση και μετά από τη συνεργασία που θα έχουμε, θα αντιληφθούν οι Τ/κ ότι πρέπει να είναι κοινά τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις μας για την Κύπρο", δηλώνει με νόημα ο ΥΠΕΞ.

Κάλεσε επίσης όλους να επιδείξουν υπομονή καθώς "δεν νομιμοποιούμεθα να προβαίνουμε σε συμπεράσματα πριν να διαφανεί οτιδήποτε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης", σε σχέση με τις εξελίξεις.

"Το κεφάλαιο ασφάλειας θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη πλέον έγνοια όλων, έτσι ώστε να μην ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια, πολέμους και εισβολές. Αυτό είναι το κλειδί της ασφάλειας", σημείωσε.

Ενδεχόμενο εντάσεων σε Κύπρο και Αιγαίο;

"Ξένοι παρατηρητές σημειώνουν αδυναμία τουρκικού στρατού να επιβληθεί πλέον, μετά το κυνήγι μαγισσών, στο οποίο έχει επιδοθεί ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία. Είναι γεγονός, ότι η αναζωπύρωση διαφωνιών στο Αιγαίο ήρθε ως απάντηση στην απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης για τους 8 Τουρκους που δεν επιδόθηκαν στην Τουρκία, άσχετα αν η ένταση εξυπηρετεί τον Ερντογάν και για σκοπούθς δημοψηφίσματος", σημειώνει ο κ.Κασουλίδης.

Καλή η στάση Έιντε και ΟΗΕ

Απέδωσε σε στρατηγική το γεγονός ότι ο ΟΗΕ κρατά χαμηλούς τόνους το τελευταίο διάστημα και χαρακτήρισε ως καλή τη στάση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος "σεβάστηκε την κυπριακή ιδιοκτησία των συνομιλιών στους μήνες όπου διεξάγεται. Μπορεί να έχει ρωτήσει σε κάποιες περιπτώσεις αν θέλουν οι δυο πλευρές τη συνεισφορά του, για προτάσεις και εισηγήσεις. Αν μια πλευρά αρνηθεί τότε δεν προχωρεί", επεσήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα